Izbori 2024

[ Izvor: Mediji ]

11. 04. 2024. 14:17 4

"Drastično smanjen broj birača na šest odsto biračkih mesta"

Ključni problemi kao što su pritisci na birače, izrazita neravnopravnost u medijima, kompromitovanost biračkog spiska i brisanje granice između države i partije nisu, nažalost, na dnevnom redu ovog sastanka - rekao je programski direktor Crte Raša Nedeljkov na sastanku koji je na poziv Ane Brnabić, predsednice Narodne skupštine, održan danas u parlamentu na temu preporuka ODIHR-a i predloga izmena izbornih zakona.

Kako se navodi u saopštenju CRTA, Nedeljkov je upozorio "na blago rečeno, zabrinjavajuće aktuelno stanje biračkog spiska".

- U poslednja tri i po meseca broj upisanih birača na nivou Srbije smanjen je za čak 41.110 birača. Prosečno 400 birača dnevno. Poređenja radi, u 20 meseci između izbora 2022. i 2023. godine brisan je 31 birač u proseku dnevno. Dodatno zabrinjava činjenica da je to drastično smanjenje broja birača evidentirano na svega šest procenata biračkih mesta u Srbiji dok se drugde ne beleže nikakve promene. Crta je pripremila i priložila komentare na predložene izmene zakona, ali i iznela stav da se razgovorima o zakonskim promenama može pristupiti tek kad se ispune tri jasna preduslova za vraćanje integriteta izbornog procesa - odgovornost za kršenje zakona u izbornom procesu, revizija biračkog spiska i podizanje profesionalnih standarda u radu javnih medijskih servisa, s obzirom na dramatičan deficit političkog pluralizma i objektivnih informacija u medijima - navodi CRTA.

- Razmatranje drugih koraka bez ispunjavanja tih preduslova neće suštinski ništa promeniti - rekao je Nedeljkov.

- Bez utvrđivanja odgovornosti za krivična dela povezana s izborima, kultura nekažnjivosti se učvršćuje i normalizuje - dodao je.

Predstavnici Crte naveli su dug niz primera nekažnjivosti i podrivanja vladavine prava: falsifikovanja potpisa podrške birača od 2016. pa do poslednjih izbora, lažiranje datuma Službenog lista grada Beograda s konačnim rezultatima gradskih izbora, nedozvoljene intervencije u biračkom spisku, kupovine glasove...

- U vezi s decembarskim izborima nije zabeležen nijedan slučaj hitnog postupanja tužilaštva uprkos javno dostupnim informacijama i dokazima o krivičnim delima - poput nezakonito dodeljenih prebivališta u Beogradu ljudima koje ne ispunjavaju potrebne uslove za to, a sve u sklopu organizovanih migracija birača. Stav Crte je da jeste važno razgovarati, ali da je važnije o čemu se razgovara i da birajući lakše teme, nećemo rešiti najteže probleme - zaključuje se u saopštenju posle sastanka u Skupštini Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati