Izbori 2024

Direktno.rs

18. 01. 2024. 09:37 0

Prvanović: Nadzorni odbor da proglasi izbore neregularnim

Član Nadzornog odbora za praćenje izborne kampanje Slobodan Prvanović zatražio je od tog tela da usvoji stav da su minuli izbori bili potpuno neregularni u aspektu izborne kampanje.

- Juče su poslanici Evropskog parlamenta diskutovali o minulim izborima u Srbiji. Tom prilikom, čuli su se stavovi koji nedvosmisleno ukazuju na
to da je evropskim parlamentarcima potpuno jasno da su ovi izbori bili ispod svakog nivoa i to u mnogim aspektima. Dakle, sada se može konstatovati da su skoro svi posmatrači izbora, kako domaći tako i inostrani, ove izbore našli kao potpuno neusklađene sa principima demokratskih, slobodnih i poštenih izbora kakvi se podrazumevaju u savremenom civilizovanom svetu. Na drugoj strani, sedam članova našeg odbora, mislim na sedmoricu koji su predloženi, kako se to kolokvijalno kaže, od strane režima, nije našlo ni jednu jedinu zamerku, ništa negativno nije videlo, ništa negativno nije čulo, ništa negativno nije pročitalo - stoji u saopštenju Prvanovića.

On je ocenio da je čitavu kampanju karakterisala drastična neravnopravnost izbornih učesnika, kako u pogledu mogućnosti predstavljanja u medijima tako i u pogledu mogućnosti iznajmljivanja opštinskih i drugih prostorija u svrhu direktnog predstavljanja biračima.

- Neke televizije sa nacionalnim pokrivanjem su se u toku kampanje pretvorile u propagandne servise jedne izborne liste i malo je reći da je skandalozno ono što su radile. Ističem i to da su REM, Agencija za sprečavanje korupcije i tužilaštvo imali skoro potpuno indolentan odnos spram pojava koje su narušavale regularnost, a zbog kojih su bili dužni da reaguju. Takođe, svedočili smo i do sada neviđenoj zloupotrebi položaja Predsednika Republike, a u cilju političke agitacije u korist jedne izborne liste. Dakle, postoje svi uslovi za to da ove izbore okarakterišemo kao potpuno neregularne u aspektu izborne kampanje, što je možda i najvažnije kada je regularnost izbora u pitanju - dodaje u saopštenju Prvanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati