Izbori 2024

Direktno.rs

13. 01. 2024. 18:15 28

Prvanović pisao patrijarhu: Pomozite...

Član Nadzornog odbora za praćenje kampanje Slobodan Prvanović uputio je otvoreno pismo patrijarhu Porfiriju povodom u kome ga je pozvao da pomogne u, kako je naveo, razrešavanju krize u kojoj se našlo naše društvo, nakon poslednjih izbora. Pismo prenosimo u celosti.

- Vaša Svetosti, poštovani gospodine Porfirije, obraćam Vam se sa molbom da pomognete u razrešavanju krize u kojoj se našlo naše društvo, a nakon minulih izbora. Svestan Vašeg stava da Crkva ne treba da se meša u politiku, koji niko, pa ni ja, niti može, niti želi da osporava, smatram da je veliki i svakim danom sve veći problem koji imamo i te kako nadišao efemerna politička dešavanja, pa Vas zato molim za pomoć.

Verujem da Vam nije promakla činjenica da smo suočeni sa narastajućim nemoralom koji se, kao rđa, širi našim društvom. Bojim se da je teško, možda čak i nemoguće, osporavati stav da je korupcija zahvatila sve segmente društva i da je podmitljivost postala sveprisutna pojava. Mnoge institucije su, tako, izgubile autoritet i time postale ne samo beskorisne već i lišene smisla. U toj pustari, na koju Srbija u pogledu institucija sve više liči, neophodno je naći put izbavljenja, a u tom cilju, u cilju ozdravljenja i jačanja Srbije kao države, neko Vašeg autoriteta i te kako može da da ogroman doprinos.

Narastajuće tenzije nakon prošlih izbora ne mogu da dovedu do ičeg dobrog. Neophodno ih je smanjiti i Vaša pomiriteljska uloga bi u tom pravcu bila od izuzetnog značaja. Kao što znate, deo našeg društva smatra da su izbori bili neregularni i da treba održati nove, a koji bi bili organizovani i održani u skladu sa svim principima savremenog civilizovanog sveta. Izbori svakako jesu jedan, verovatno najvažniji aspekt političkih dešavanja, ali pitanje njihove regularnosti zadire u samo biće jednog društva. Nemoguće je imati održivu državnu i društvenu stabilnost ukoliko postoji ozbiljna sumnja da je vlast osvojena na neregularnim izborima, a vremena u kojima se nalazimo i iskušenja koja nas čekaju traže što stabilniju državu i što jedinstvenije društvo. Zato Vas molim da se, bez političkog svrstavanja, angažujete na jačanju temelja na kojima počiva Srbija. Konkretno, molim Vas da sve bitne političke lidere okupite oko ideje da se formira nezavisna i nepristrasna komisija, sastavljena od uglednih i stručnih ljudi, a koja bi, zarad smanjivanja tenzija u društvu i osnaživanja države, razmotrila pitanje regularnosti prethodnih izbora i dala preporuku šta i kako treba, ili šta i kako ne treba, da se radi u pogledu prethodnih ili budućih izbora.

Na ovaj način, Crkva se ne bi mešala u politiku. Ona bi time nadomestila nepostojanje institucija sa nespornim autoritetom, što bi bio nemerljiv doprinos u procesu ozdravljenja.

Verujem da Vaš poziv na sabornost niko dobronameran ne bi mogao da odbije. Verujem da bi mišljenje i preporuka predložene komisije, koja bi baštinila Vaš ugled jer ste je Vi inicirali, bili konsenzualno prihvaćeni, što može da ima samo blagotvorni efekat. Zato se nadam da ćete prihvatiti ovu moju molbu - stoji u pismu Slobodana Prvanovića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati