Izbori 2024

D. Ljutić

31. 12. 2023. 19:27 6

Kako je "sistem" SNS počeo da jede sam sebe

Čitav sistem se već neko vreme raspada. O tome svedoči i to što ova stranka, dugo i sve intenzivnije, šikanira i napada predstavnike kritičke javnosti i političke oponente, otvoreno upotrebljava kriminalce, navijačke grupe i nasilje. A to samo ubrzava pad. Postavlja se pitanje da li će u završnoj fazi ti napadi dodatno eskalirati.

Niko ne bi ni pomislio da se aktuelna naprednjačka vlast u Srbiji bori za ideale i svete ciljeve i interese države i građana, jer to bi bio jedinstven primer u celom svetu. Uprkos njihovim tvrdnjama da im posle izbora predstoji borba za očuvanje državnih interesa i resursa, primetni su unutrašnji sukobi. Jer, posle izbora zajmodavci sada traže da naplate svoja potraživanja a nisu svi zainteresovani samo za ministarska mesta.Pripadnici SNS-a neprekidno ponavljaju reč tajkun, uvek misleći na ljude iz opozicije ili bliske njima. Oni sami, navodno, dele muku vaskoliog srpskog naroda. Ni sam predsednik nema račun ni u jednoj banci. Zato se i čini da je novoradikalni sistem, do sada ubitačan, počeo da jede samog sebe. Svesni su da polako nestaju resursi za otimanje i podelu plena. Jer za ove izbore nema odakle se sve nije uzimalo.

Zajedničko svim SNS bogatašima je da su u prvom redu visoki funkcioneri ove stranke. SNS je heterogena stranka koja se sastoji od prebega iz SRS i drugih stranaka (uključujući razočarane funkcionere DSS), ali i velikog broja javnih ličnosti poznatih po pomenutom "patriotizmu". Politika u Srbiji za SNS gubi privlačnost ukoliko se ukinu granice, poslovne barijere, privatizuju javna preduzeća, otvori i demonopolizuje tržište.

Vučić je još pre ovih poslednjih izbora oko sebe okupio one koji "znaju posao", koji su kooperativni i odani, spremni na sve, bez moralnih skrupula. I jedna vrlo bitna stvar koju režim prećutkuje, a može se lako proveriti i dokazati...

Naime, u vreme, kada je Vučić novac delio kapom i šakom, imali smo rekordne spoljnotrgovinske deficite, što znači da je vlast novcem, koji je delila građanima, faktički stimulisala privrede Nemačke, Francuske, Italije i drugih zemalja iz kojih uvozimo robu, jer u tom periodu deljenja novca, značajno povećan uvoz iz tih zemalja. Jedno je sigurno, dešavaju se veliki potresi u SNS koji mogu trajno da naruše harmoniju unutar naprednjačke grupacije.

Upućeni u sistem rada SNS-a tvrde da se nekad moćna organizacija već neko vreme raspada. SNS je u ozbiljnoj krizi. O tome svedoči to što ova stranka, dugo i sve intenzivnije, šikanira i napada predstavnike kritičke javnosti i političke oponente, otvoreno upotrebljava kriminalce, navijačke grupe i nasilje. A to samo ubrzava pad. Postavlja se pitanje da li će u završnoj fazi ti napadi dodatno eskalirati. Uglavnom, SNS se kruni kao nekada SRS. Ne pomaže ni učestalo zahvaljivanje Rusima u razotkrivanju unutrašnjih neprijatelja.

Ako se sprovede najava predsednika Vučića da će Srbija recipročno poštovati teritorijalni integritet zemalja koje poštuju integritet Srbije, to će nas odvesti u samoizolaciju, kao što je to bilo devedesetih godina prošlog veka. A, uprkos njegovom autoritetu, mnogi unutar stranke ne gledaju na tako nešto sa odobravanjem. Jer, kao što smo napomenuli, teško je, pogotovo sada posle izbora, obezbediti svim ljudima one stvari zbog kojih su ušli u SNS, a većina vrha stranke ušla je iz vrlo lukrativnih razloga.

Sa druge strane, ambicije su različite jer nije stvar samo u bogatstvu i moći jer se očekuje zadovoljenje političkih ambicija pojedinaca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati