Izbori 2024

[ Izvor: Mediji ]

01. 12. 2023. 15:13 4

Velika izlaznost na izborima biće PROBLEM za vlast

Politički analitičar i istraživač javnog mnjenja Đorđe Vukadinović izjavio je da je realno očekivati da na predstojećim izborima izađe više od 60 odsto upisanih birača.

Vukadinović je agenciji Beta kazao da velika izlaznost može da poremeti planove vladajućih stranaka (SNS i SPS), ali i da pojedine stranke i koalicije ne pređu cenzus od tri odsto.

- U biračkom spisku se nalazi najmanje 10 odsto više upisanih birača nego što ih realno ima, tako da se može očekivati da stvarna izlaznost bude oko 70 odsto birača koji žive u Srbiji, a to u brojkama iznosi više od četiri miliona - rekao je on.

Vukadinović kaže da će izlaznost 17. decembra biti kao 2020. godine u Crnoj Gori, kada je došlo do smene vlasti.

Prema njegovim rečima, izlaznost na izborima 17. decembra biće veća nego na prethodnim izborima 2022. godine, kada je na birališta izašlo 3.810.559 građana, odnosno 58,6 odsto upisanih birača.

U biračkom spisku za prethodne izbore bilo je upisano 6.502.307 birača.

- Velika izlaznost na predstojećim izborima biće mač sa dve oštrice i za vlast i za deo opozicije. Među onima koji se kolebaju i koji su politički neopredeljeni ima znatno više simpatizera opozicije i njihov izlazak na birališta može da bude ozbiljan problem za aktuelnu vlast, jer će doneti prevagu na stranu opozicije. S druge strane, pojedine opozicione stranke i koalicije, zbog velike izlaznosti, mogu da ostanu ispod cenzusa od tri odsto, za koji će biti potrebno možda i više od 120.000 glasova - objasnio je Vukadinović.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave zaključiće Jedinstveni birački spisak 15 dana pre dana održavanja izbora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati