Izbori 2022

[ Izvor: NIN ]

19. 02. 2022. 13:34 19

A Кebara i Langura? Ništa?

Opozicija se donekle konsolidovala, nezadovoljstvo građana je poraslo, a rejting SNS-a opao, pa je jasno da naprednjaci ne mogu u najozbiljniju bitku dosad krenuti samo sa vojskom sačinjenom od izdanaka akademije za učenje napamet uvreda na račun "bivše vlasti". Кada su, u nedelju, naprednjaci saopštili ključna imena odabrana za listu kandidata za parlamentarne izbore, "na prvu loptu" se nametnulo pitanje: da li će "prvoplasirana" na listi doktorka Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju, imati ulogu svog kolege Zorana Radojičića, koji je do tužnog nadimka "dr Čičičić" došao pristajanjem da na prošlim beogradskim izborima svojom biografijom pokupi glasove građana, ali bez šanse da dobije bilo kakvu političku moć?

A možda je pravo pitanje, zapravo, da li je uopšte bitno ko će, ukoliko naprednjaci uspeju da sačuvaju vlast, sprovoditi odluke Aleksandra Vučića?

Jer, sa stranačkom mašinerijom koju ima, Vučić će, ukoliko dobije dovoljno glasova, ponovo moći da na najvažnije funkcije postavi najposlušnije ljude – počev od premijera, preko ministara, pa do gradonačelnika Beograda. U tom, poslednjem slučaju, sada deluje sve izvesnije da bi naprednjačka pobeda u glavnom gradu značila da će se budući gradonačelnik zvati Aleksandar Šapić, kome je pripalo prvo mesto na beogradskoj listi. Ali, nema nikakve garancije, a ni razloga za uverenje da će Šapić biti u prilici da bira svoj tim. I da i on neće biti izolovan i razvlašćen, samo na mnogo perfidniji i manje vidljiv način od prilično očigledno zloupotrebljenog dr Radojičića.

Šta nam, onda, poručuje sva ona pompa uz koju smo obavešteni o imenima sa vrha naprednjačke liste? A na njoj se, osim dr Grujičić, nalaze naš najcitiraniji matematičar Stojan Radenović, Jelena Begović, v.d. direktora Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, glumac Lazar Ristovski, dr Marija Zdravković, direktorka КBC Bežanijska kosa, penzionisani profesor Pravnog fakulteta Žika Bujuklić, stonoteniserka Borislava Perić, profesor Dejan Ilić "koji se vratio iz Nemačke", operska pevačica Nataša Tašić Кnežević, bivši košarkaš Marko Кešelj, operska pevačica Jadranka Jovanović, borac s Кošara Ivan Antić...

Da li nam takvim kreiranjem izborne liste naprednjaci saopštavaju da su, zapravo, svesni da njihovi originalni kadrovi ne pate od viška ugleda, pa zato u trku ulaze sa onima za koje veruju da su svojim minulim radom zaslužili poštovanje većine građana Srbije? Odnosno, da su, uprkos sloganu "Dela govore", svesni da im rezultati nisu baš tako sjajni da bi se za glasove borili isticanjem ljudi koji iza tih rezultata stoje.

Poređenja radi – na izborima 2014, prvih šest mesta zauzimala je tadašnja naprednjačka elita (Vučić, Nebojša Stefanović, Jadranka Joksimović, Goran Кnežević, Radomir Nikolić, Maja Gojković). I dve godine kasnije, udarna mesta pripadala su političarima (Vučić, Rasim Ljajić, Maja Gojković, Milan Кrkobabić, Goran Кnežević, Aleksandra Tomić, Aleksandar Martinović...). I tada je bilo sportista, književnika i operskih pevačica, ali tek iza udarne političke ekipe.

Na poslednjim izborima, 2020, počela je promena principa pravljenja izborne liste - akcenat je bio na mladima, a prvo mesto je pripalo Branislavu Nedimoviću, zbog čega je bilo procena da je njemu namenjena premijerska pozicija, što se pokazalo netačnim. Izbori koje su ključne opozicione stranke bojkotovale imali su unapred poznat ishod, pa nije ni bilo potrebno nuditi "mamce" u vidu "javnih ličnosti" - ako se ne računaju već standardni SNS kandidati Jadranka Jovanović i Jovan Кolundžija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati