Izbori 2020

S. Petrović

28. 06. 2020. 12:24 2

I ČLANU RIK-a DOJADILO "Izborni proces je pretvoren u cirkus!" (VIDEO)

"Ovo je krajnje neozbiljno i želim samo da ostane zabeleženo da je ovaj izborni proces pretvoren u cirkus. Ovo nema više nikakvog smisla, hajde lepo da poništimo sve pa da napravimo još jedan krug glasanja, na svih preko 8.000 biračkih mesta. Ovo je zaista krajnje neozbiljno, kao i organizovanje ovih sednica koje čekamo po tri sata i slično. Ovo više nema nikakvog smisla, i što reče ona koleginica iz SNS-a, zaista smo postali tehnički organ. I to jesmo u svakom smislu."

Ovako je zamenik člana Republičke izborne komisije Dragan Trišić ukratko opisao parlamentarne izbore održane prošle nedelje koje će se, zbog svih neregularnosti, ponoviti na gotovo 230 biračkih mesta.

- To je gotovo neozbiljno. U izbornom ciklusu 2016. godine bilo je ponavljanje na desetak do 15 biračkih mesta. Ovo je neverovatan skok u negativnom smeru - ističe Trišić dodajuća da istruktaža članova biračkih mesta nije dala rezulate.

- Svi znamo da je sprovođena instruktaža članova biračkih odbora koja je očigledno propala. Ona nije dala željene rezultate, jer da su oni nešto naučili, ne bismo ponavljali izbore.

Takođe, Trišić je istakao i da je RIK postao "produžena ruka" drugih institucija.

- Evidentno je da je RIK praktično postao pomoćni organ Republičkog zavoda za statistiku, da se nama može servirati šta god se hoće, jer će većina sve izglasati - zaključio je Trišić.

Podsetimo, do 16-17 časova izlaznost je bila mala, videlo se već i na osnovu podataka i reprezentativnih uzoraka koje su predstavili CeSID i CRTA. Međutim, onda je usledio "meteorski" izlazak nateranih, uplašenih, ucenjenih ljudi... - I onda se pojavljuje u izbornoj noći nosilac liste Aleksandar Vučić "Za našu decu" i izjavljuje da je izlaznost preko 50 odsto, a RIK nije objavio izlaznost. A onda nakon toga se RIK pojavljuje sa brojem koji je pomiren sa izjavom Aleksandra Vučića. Originalna je sumnja da RIK nastoji da potvrdi tu izjavu - kaže za Direktno.rs Rodoljub Šabić, advokat i stručnjak za pravo na zaštitu podataka o ličnosti i prvi poverenik Srbije.

Izbori će se, kako je objavio RIK danas, zbog nepravilnosti na biračkim mestima u sredu, 1. jula, ponoviti na 234 biračka mesta gde pravo glasa ima ukupno 202.924 birača. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati