Beograd

Direktno.rs

04. 10. 2024. 11:56 0

SRCE: Gradska vlast od Novog Beograda pravi betoniranu košnicu

"Naprednjačkim poduhvatima, bez ikakvog urbanističkog i saobraćajno-infrastrukturnog plana, Novi Beograd se pretvara u betoniranu košnicu", navodi se u saopštenju beogradskog odbora Srbija centra, koje prenosimo u celosti.

"Odluka Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove da se investitoru dozvoli da "žive zazida" stanare zgrada u okolini placa u Bloku 4, na kojem je planirana izgradnja hotela i poslovnog kompleksa, bez presedana je u urbanističkoj praksi. Pored ovoga, gradske vlasti najavljuju i izmeštanje tramvajskog depoa iz bloka 66 na novu lokaciju, kako bi na "oslobođenom" zemljištu ponovo nicali neboderi naprednjačkog stila. Iz dosadašnjeg iskustva znamo da pomenuto zemljište od 22 hektara neće biti iskorišćeno za izgradnju pozorišta, fakulteta ili parka.

Ovakav način upravljanja jedinim preostalim resursom - gradskim građevinskim zemljištem, samo da bi se privatnim investitorima bliskim SNS obezbedila velika zarada, u potpunosti će urušiti normalan život na Novom Beogradu. Betoniranje zelenih površina i prekomerna izgradnja, koju ne prati izgradnja komunalne i saobraćajne infrastrukture najveći su problem najmnogoljudnije beogradske opštine. Predviđenim rušenjem Starog tramvajskog mosta i premeštanjem autobuske stanice, funkcionisanje gradskog saobraćaja još se dodatno komplikuje. Prenaseljenost, veća zagađenost i manjak parking mesta i te kako ometaju život stanovnika Novog Beograda.

Uprkos priči o ubrzanom razvoju grada, zaslađenoj poznatim naprednjačkim receptom 3 u 1 (izmeštanje tramvajskog depoa, Starog mosta i autobuske stanice), Novobeograđani se s pravom pitaju kako će, nakon svih ovih izmena, funkcionisati gradski saobraćaj i kako će se odvijati normalan život. Ima li vlast smisleno rešenje ili će, bajkama o letećim automobilima i taksijima, pokušati da zašećeri gorku realnost, u kojoj se betoniranje i divlja gradnja uveliko nastavljaju, bez uspostavljanja saobraćajne infrastrukture, sa gužvama i kolapsom gradskog saobraćaja?!", zaključuje se u saopštenju beogradskog odbora Srbija centra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati