Beograd

[ Izvor: Biznis.rs ]

19. 09. 2024. 17:59 2

Usvojen urbanistički plan koji dopušta rušenje hotela Jugoslavija

Skupština grada Beograda usvojila je na sednici u ponedeljak, 16. septembra, Plan detaljne regulacije (PDR) bloka 11 i dela bloka 10 gradske opštine Zemun i Novi Beograd, u kome je navedeno da je "dozvoljeno uklanjanje svih postojećih objekata u okviru urbanističke zone M4", piše portal Biznis.rs.

Radi se o prostoru na kome se nalazi čuveni hotel Jugoslavija, a PDR je usvojen iako su tokom javnog uvida stigle čak 842 primedbe, među kojima sedam od različitih institucija, a 835 od građana, saznaje Biznis.rs uvidom u dokumentaciju koja prati usvojeni PDR.

Ključna primedba, iza koje su stali građani, kao i organizacija Ministarstvo prostora, odnosila se na to da objekat hotela Jugoslavija, prema samoj studiji koja je deo PDR-a, pripada objektima moderne arhitekture koji su u režimu delimične urbanističke zaštite, ali i na "visoki kvalitet na planu estetike, forme, funkcije i konstrukcije objekta, kao i da daje specifičan doprinos oblasti".

U primedbi je postavljeno pitanje logike i racionalnosti uništavanja nečega što je prepoznato kao "vredno i značajno", pogotovo pošto je planirana izgradnja objekata istih gabarita, na samo nekoliko metara udaljenosti, piše Biznis.rs.

U odgovoru na primedbu nadležne Komisije stoji da se ona delimično prihvata, u delu koji se odnosi na dopunu preporuka i obaveza u vezi sa oblikovanjem budućeg rešenja kompleksa, ali se ne prihvata u delu opravdanosti rušenja objekta.

Zato je u novi PDR unet novi tekst - obavezno uputstvo da se u "zoni M4" (gde se nalazi objekat starog hotela) oblikovanje obavezno sprovodi "ne vezujući se za stilske odrednice prošlih vremena", već uz primenu što viših modernih likovno-estetskih svojstava, u savremenom duhu, novim i kvalitetnim i energetski održivim materijalima, uz revitalizaciju "duha mesta".

Očekuje se da novi objekat u zoni M4 "poseduje stilsku atraktivnost i unikatnost zbog urbanističke pozicije na kojoj se nalazi", stoji u odgovoru na primedbu, uz napomenu da "novi kompleks u zoni M4 mora da bude vidljiv i da kao takav razvija karakter simbola".

U zoni M4 je, inače, upravo usvojenim PDR-om dozvoljeno sledeće:

- U okviru ZONE 1 - zone građenja visokog objekta dozvoljena je izgradnja jednog tela visokog objekta maksimalne visine venca 140 metara, odnosno 150 metara, maksimalne visine vrha tela na 155 metara, čiji gabarit mora biti u okvirima definisane zone građenja objekta,

- U okviru ZONE 2 dozvoljena je izgradnja objekta maksimalne visine 48 metara čiji gabarit mora biti u okvirima definisane zone građenja,

- U okviru ZONE 3, u odnosu na kotu terena/pristupa građevinskoj parceli GP1 planirana je izgradnja baze visokog objekta čija je maksimalna visina venca definisana na 20 metara, a čiji gabarit mora biti u okvirima definisane zone građenja.

Biznis.rs podseća da je kompanija Milenijum tim kupila hotel Jugoslavija u okviru stečajnog postupka firme Danube Riverside za 3,17 milijardi dinara, kao i da je najavila da će u izgradnju novog hotela i dve stambeno-poslovne kule investirati više od 400 miliona evra.

Predstavnik investitora Živorad Vasić izjavio je nedavno za RTS da će stambena kula biti bliža centru Beograda i imaće 42 sprata, a da će obe građevine biti ispod visine od 150 metara.

- Poslovna kula, gde će biti sve kompanije, srpske i strane koje su investitori u Srbiji, uzimaće taj prostor i to će biti kula koja će imati 34 sprata. Ali, ono što treba reći je da će hotel biti na istom mestu i da će se nalaziti koridor ispod hotela, koji će povezivati Dunavski kej sa Bulevarom Nikole Tesle - izjavio je Vasić, dok je RTS naveo da bi rušenje hotela Jugoslavija trebalo da počne u decembru ove godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati