Beograd

[ Izvor: Mediji ]

19. 09. 2024. 16:51 1

Direktor zbog izostanaka dece roditeljima pretio krivičnim prijavama i socijalnom službom

Roditelji učenika sedmog razreda OŠ "Ljuba Nenadović" na Čukarici, koji već treću nedelju bojkotuju nastavu, počeli su decu da ispisuju iz škole i prebacuju u drugu. Za sada je ispisano šest učenika, a roditelji kažu da to nije konačan broj i da će ih biti više.

Prve nedelje u novoj školskoj godini oko 100 sedmaka bojkotovalo je nastavu, jer je uprava škole odlučila da rasformira pet odeljenja i napravi novih šest. Kao razlog uprava je navela preveliki broj učenika u odeljenjima i što u jednom odeljenju imaju sedam učenika sa problemima u ponašanju.

Tanja Mišić, majka jednog od učenika, kaže da u sredu u školu nije došlo 50 učenika sedmog razreda, ali da su nesnosni pritisci uprave koja preti krivičnim prijavama i socijalnom službom.

- Naša borba traje već četiri nedelje, a ušli smo u treću nedelju kako deca ne idu na nastavu. Manje nas je nego na početku, ali razumljivo, pošto je direktor zbog izostanaka dece roditeljima pretio krivičnim prijavama i socijalnom službom. Ljudi su u strahu. Deca koja su krenula u školu su bila ispitivana od strane direktora - priča ova majka.

Kako kaže, deca su pod velikim stresom, jer se na taj način direktno upire prstom u njih i stvara još veći razdor među decom.

- Neki od njih ne žele više da se vraćaju, a neki su izjavili da žele da prate nastavu od kuće. Deca zbog koje je navodno moralo da se uradi rasformiranje odeljenja i dalje ometaju nastavu, a već su se pojavili sukobi između pojedinih učenika - priča ona.

"Potrebna je saradnja"

Dodaje i da niko ne osporava da je rasformiranje u određenim situacijama potrebno, ali da se mora znati da deca nisu klikeri pa da se rasporede za pet dana prema nekom pravilniku.

- Potrebna je saradnja sa više strana - roditelja, škole, PP službe i stručnih saradnika. Sve je to ovde izostalo. Iako je možda sve urađeno po zakonu, nije urađeno u interesu dece. A ako škola ne radi u interesu dece, ko će - pita ona.

Roditelji sada čekaju šta će reći Ministarstvo prosvete i Zaštitnik građana, a nadaju se da će njihovi odgovori stići do kraja nedelje, jer žele da se deca vrate na nastavu.

U školi je bila prosvetna inspekcija i čeka se njen izveštaj. Novinari Euronews su pokušali da stupe u kontakt sa upravom škole, ali direktor Đuro Kosić nije odgovarao na telefonske pozive i mejlove.

Inače, iz Ministarstva prosvete za Euronews Srbija je ranije rečeno da je Školska uprava Beograd dala saglasnost i odobrila formiranje šest odeljenja sedmog razreda u OŠ "Ljuba Nenadović", uz napomenu da je potrebno ispoštovati sve pedagoško-psihološke zahteve, ali i blagovremeno obavestiti roditelje o formiranju novih odeljenja.

"Neujednačenost odeljenja"

- Škola je još u petom razredu, zbog neujednačenosti odeljenja, predložila da se formiraju nova odeljenja poštujući sve pedagoške principe. Uzimajući u obzir brojnost učenika u odeljenjima, kao i raspodelu učenika koji rade po IOP-u, ŠU Beograd je dala saglasnost za formiranje šest odeljenja sedmog razreda. Prema stručnom uputstvu i zakonu dozvoljeno je formiranje većeg broja odeljenja kada u razredu ima više od 30 učenika - naveli su u Ministarstvu.

U priču se uključio i zaštitnik građana Zoran Pašalić koji je pokrenuo postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete.

Kako je saopšteno iz kancelarije Zaštitnika, Zaštitnik građana zatražio je od resornog ministarstva da u roku od 15 dana dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima konkretnog slučaja, između ostalog o tome da li je škola na odgovarajući način pružila roditeljima informacije o kriterijumima za formiranje novih odeljenja sedmog razreda, kao i na koji način je prilikom njihovog formiranja obezbeđena zaštita prava učenika sa smetnjama u razvoju. Izjašnjenje je zatraženo 11. septembra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati