Beograd

[ Izvor: Mediji ]

16. 09. 2024. 11:38 16

Šapićevi projekti: Kamere u školama i vrtićima, "novi srpski most" i spomenik Draži

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je uoči sednice Grada Beograda novinarima obrazložio zbog čega se donosi rebalans gradskog budžeta i najavio nove projekte čije finansiranje treba obezbediti.

Gradonačelnik je najavio postavljanje komunalno-bezbednosnih stanica, odnosno uvođenje kamera u 220 osnovnih škola i 400 vrtića. Sve te kamere pratiće se iz jednog nadzornog centra, čije otvaranje je Šapić najavio za mesec dana.

Kako je rekao, postojaće posebna služba koja će pratiti kamere u obrazovnim ustanovama, a sve će raditi uz pomoć najmodernijeg softvera.

Prema njegovim rečima, taj softver reaguje na oružje ili bilo koji tvrdi predmet.

- To će da olakša policiji, a spremamo još jedan projekat te vrste koji će posebno biti revolucionaran - rekao je Šapić.

Za novembar mesec je najavio izgradnju "novog srpskog mosta", ističući da još ne zna da li će se i formalno tako zvati. Njegov završetak predviđen je za kraj 2026. i početak 2027. godine, a tunel bi trebalo da bude gotov godinu dana kasnije.

Šapić je najavio i konkurs za projektovanje novog zoološkog vrta, koji bi trebalo da bude napravljen po ugledu na onaj u Valensiji u Španiji.

Gradonačelnik je govorio i o uklanjanju kocki iz Karađorđeve ulice, gradnju četiri saobraćajne trake i pravljenje obilaznice oko centra grada, kako ju je nazvao - "male magistrale". Kod Terazijske česme praviće se velika pešačka zona i povezivanje sa Kalemegdanom.

Šapić je kazao da će se ovog ponedeljka formirati komisija za spomenike i nazivanje trgova i ulica.

- Sad ću pozvati javno, ne mogu da utičem na tu odluku niti Grad Beograd može, ali mislim da izmeštanje Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važno za sprski narod i izmeštanje posmrtnih ostataka četiri narodnih heroja sa Kalemegdanske tvrđave - kazao je Šapić, nazivajući je našom najvećem kulturnom baštinom koja najmanje ima veze sa komunistima.

On je podsetio da odluku o tome donosi Ministarstvo kulture, a gradonačelnik je obećao da će grad pomoći da se izvrši "kvalitetna ekshumacija i da se ta tela premeste", ističući da neće nikome rasipati kosti.

Šapić je rekao da će zahvaljujući najavljenoj komisiji sutra pokrenuti zvaničnu inicijativu za izgradnju spomenika Dragoljubu Mihailoviću u parku Terazijska terasa ispod Terazijske česme.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati