Beograd

[ Izvor: Vreme ]

14. 09. 2024. 07:00 1

Pijaca u projektu Beograda na vodi je zapravo GARAŽA

Objekat koji je u urbanističkom projektu za blokove 28, 29a i 30 Beograda na vodi predstavljen kao gradska pijaca, zapravo je kombinacija garaže i poslovnog prostora za izdavanje.

To je petospratnica od oko 16.000 kvadrata, od kojih će pijačni prostor zauzimati samo oko 10 odsto: u prizemlju objekta će biti 48 tezgi, kancelarije predviđene za upravu pijace na 1. spratu će zauzimati svega 85 kvadrata, a na 5. spratu oko 1000 kvadrata. Ostatak zgrade je za garažu od 192 parking mesta na dva sprata i za kancelarije i multifunkcionalni prostor.

Pa ipak, investitor kaže da je to gradska pijaca.

Šta je cilj

Iz udruženja "Naša mesna zajednica" kažu da je očigledni cilj ovog urbanističkog projekta da se nadomeste parking mesta za hotel i stambeno-poslovni kompleks, koji su takođe predviđeni ovih planom, i da se na konto objekta javne namene dođe do poslovnog prostora od čijeg će iznajmljivanja profitirati investitor Beograd na vodi doo.

- Sve parcele na kojima je planirana izgradnja pijace su u javnoj svojini pa bi ovim investitor došao do vrednog zemljišta izgradnjom objekta koji suštinski nema javnu namenu - kažu u ovom udruženju.

- Planski osnov ovog urbanističkog projekta je Prostorni plan područja posebne namene (PPP) za Beograd na vodi. Nijednim planom, uključujući i PPP za Beograd na vodi, nije planirana izgradnja pijace na ovoj lokaciji - napominju u udruženju.

- Umesto da se rekonstruiše pijaca Senjak koja se nalazi u neposrednoj blizini lokacije novoplanirane pijace, pravi se privatna pijaca u Beogradu na vodi. Pre više od četiri godine su porušeni navodno bespravno izgrađeni objekti kod Senjačke pijace zbog najavljene rekonstrukcije i još uvek taj prostor nije uređen niti očišćen, a o rekonstrukciji pijace nema ni govora - upozoravaju iz "Naše mesne zajednice".

Prvobitno, u bloku 30 su planirani osnovna škola, vrtić i objekat socijalne zdravstvene zaštite. Sad ih nema, pretvoreni su u stanove.

A da bi sve bilo po zakonu, izmenjen je prvobitni prostorni plan pa su škola, vrtić i socijalno-zdravstvena ustanova, dakle prostor javna namene, pretvoreni u stanove. Inicijator je, kao i verovatno uvek u ovim slučajevima, bio investitor.

Zašto je izmenjen zakon

Svakim novim izmenama prostornog plana za Beograd na vodi, planiraju se desetine hiljada kvadrata i kule od 100 metara, dok se škole, vrtići, ambulante i drugi objekti javne namene izbacuju.

U toku je javna prezentacija za urbanistički projekat za uređenje površina javne namene u blokovima 28, 29a i 30 u Beogradu na vodi. Građani mogu da podnesu primedbe na ovaj štetni urbanistički projekat do 16. septembra Agenciji za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati