Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

23. 08. 2024. 15:15 12

Država uzela zemljište nekadašnjem gigantu i predala ga Beogradu na vodi

Gradnja Beograda na vodi je uz EXPO 2027. glavni projekat vlasti i sve u Srbiji je praktično podređeno tim megalomanskim poduhvatima. Tako je u jednom trenutku prekinuta i prodaja Jugoslovenskog rečnog brodarstva, jer je u paketu bilo i zemljište koje pripada toj kompaniji, a na koje će biti proširen Beograd na vodi.

Jugoslovensko rečno brodarstvo po treći put je na dobošu. To preduzeće je bilo prodato kompaniji EDDSG, ali je država 2010. raskinula ugovor. Ove godine u julu ponovo je pokrenuta privatizacija JRB, a početna cena iznosila je 29,2 miliona evra.

Ipak, posle samo nekoliko dana prodaja je naglo zaustavljena. Kao zvanično obrazloženje navedeno je da je Direkcija za imovinu obavestila Ministarstvo privrede da su određene parcele prema važećoj planskoj dokumentaciji predviđene da budu deo projekta od posebnog značaja za Srbiju.

Kako je naglašeno, Ministarstvo je zbog toga, a u cilju zaštite javnog interesa, zahtevalo novu procenu vrednosti preduzeća i samim tim umanjenu cenu.

Kako je pokazalo istraživanje Nova.rs, reč je o tri parcele koja se nalaze na Savskom nasipu, tik uz Brodogradilište, a čija površina iznosi ukupno 26.399 kvadrata. Na jednoj od njih deli pravo korišćenja sa Šumskim pojasom Beograda.

U Katastru nepokretnosti za sve tri parcele piše da je u toku promena imaoca prava na zemljištu.

Zbog te parcele početna cena JRB je smanjena sa 29,2 na 21,9 miliona evra, odnosno za 7,3 miliona evra.

Podsećamo, Beograd na vodi rapidno se širi, a prema planovima prostiraće se na četiri opštine - Savski venac, Novi beograd, Čukaricu i Stari grad, sa obe strane reke Save. Kako je ranije najavljeno, to luksuzno naselje biće prošireno za više od 300 hektara zemljišta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati