Beograd

Direktno.rs

23. 08. 2024. 13:25 9

"Vlast da hitno odustane od rušenja Beogradskog sajma"

"Gradski odbor Pokreta za PREOKRET Beograd zahteva od gradske vlasti da hitno odustane od plana da se na području Beogradskog sajma grade stambeni objekti visine od 70 do 120 metara, kako je predviđeno izmenama i dopunama prostornog plana područja posebne namene za Beograd na vodi, koji je na javnom uvidu", ističe se u saopštenju beogradskog odbora Pokreta za preokret, koje prenosimo u celosti.

"Prema planu, za stambene objekte je opredeljeno čak do 70 odsto površine parcele. Zaštićena parcela na kojoj se nalaze Hale 1, 2 i 4 Beogradskog sajma je drastično smanjena tako da obuhvata samo prostor oko Hale 1. Prema najavama, Hala 1 zapravo nestaje jer se planira izgradnja velikog broja stambenih objekata koji je okružuju sa svih strana. To znači da će Hala 1 moći da se vidi samo iz određenih uglova, dok su u prvi plan stavljene visoke stambene zgrade.

Kupola Hale 1, sa rasponom od 97,5 metara, do 1965. godine bila je najveća kupola na svetu. U Hali 1 je 8. maja 1961. godine izborena prva medalja jugoslovenske košarke na Evropskom prvenstvu, premijerno odličje na jednom velikom takmičenju pred 12.000 gledalaca.

Stiče se utisak da institucije koje bi trebalo da zaštite javni interes, očuvaju arhitektonsko nasleđe grada, to ne rade, pa se nastavlja širenje Beograda na vodi, nauštrb drugih objekata. Jasno je da investitori svaku površinu gledaju kao potencijalni profit, ali upravo zato je potrebno da postoji urbanistički plan koji će uvažiti interese građana. To se, nažalost, sada ne radi, jer se zakoni donose brzopleto, a planovi menjaju u skladu sa željama režima.

Zahtevamo od nadležnih promenu odluke, kako bi se sprečilo najavljeno rušenje kompleksa Beogradskog sajma, koji je jedan od najvrednijih primera domaće arhitekture i odražava duh jednog vremena, a pored toga je i domaćin oko 40 velikih izložbeno-poslovnih manifestacija, kao i Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, jedne od najstarijih i najvažnijih književnih manifestacija u regionu", zaključuje se u saopštenju beogradskog odbora Pokreta za preokret.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati