Beograd

[ Izvor: Danas ]

11. 08. 2024. 09:23 4

Uhapšeno troje aktivista: Građani iz Pionirskog parka otišli do policijske stanice

"Uhapšeni su Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Julijan Dimitrijević na Prokopu. Mi smo se skupili u Pionirskom parku sa obe blokade da vidimo da li će ih pustiti, ukoliko ih ne puste pozvaćemo narod, a u suprotnom ćemo se razići", kaže za Danas Nebojša Petković, član udruženja "Ne damo Jadar".

On kaže da ne zna gde su uhapšeni trenutno, da su im rekli da su privedeni kod sudije za prekršaje i da će biti procesuirani po skraćenom postupku.

- To je poslednja informacija koju imamo - ističe Petković.

Na pitanje da li je očekivao ovakav rasplet događaja, odgovara da nije posle onako veličanstvenog protesta.

Inače, nakon skupa u Pionirskom parku okupljeni građani su se uputili ka policijskoj stanici u 29. novembra, a tokom šetnje do krajnjeg odredišta čulo se skandiranje "Rio Tinto, nećeš kopati"

Posle sinoćnjeg protesta u centru Beograda i šetnje, građani su se, podsetimo, podelili, pa je jedna grupa blokirala Prokop, a druga železničku stanicu Novi Beograd.

Petković kaže da je pola sata nakon što je policija rasterala građane na Prokopu i na železničkoj stanici Novi Beograd osposobljen saobraćaj.

- Na prokop su upale jedinice SAJ, a na Novom Beogradu gde sam ja bio mislim da je bila Žandarmerija. Bilo ih je baš mnogo - ističe Petković.

Par desetina učesnika protesta zbog najavljenog iskopavanja litijuma okupilo se jutros nešto posle sedam časova u Pionirskom parku u centru Beograda.

Okupljeni u parku ispred Predsedništva Srbije nose zastave Srbije i transparente sa natpisima "Ne damo Jadar", "Znamo da ne damo", "Ne lomite mi bagrenje".

Jedan od učesnika protesta rekao je reporterki agenciji Beta da još uvek nisu odlučili kakve će akcije organizovati tokom dana.

On je dodao da je tokom jutrošnje intervencije policije na železničkoj stanici Prokop, privedeno troje demonstranata.

Oko Skupštine Beograda trenutno je raspoređeno nekoliko policijskih vozila kao i pripadnici policije u opremi za razbijanje demonstracija.

Sa prostora oko Terazijske česme, odakle su se obraćali govornici na jučerašnjem protestu, uklonjeni su provizorni šatori koje je uoči protesta postavilo udruženje Dostojni Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Neuhvatljiva veverica

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati