Beograd

[ Izvor: N1 ]

07. 08. 2024. 11:26 5

Zaposleni u Apoteci Beograd MESEC DANA bez plate

Zaposleni u Apoteci Beograd su mesec dana bez plate, a sa brojnim problemima suočavaju se već godinama. Nadležnima postavljaju pitanje zašto se država prema apotekarima ponaša kao da nisu zdravstveni radnici, a od građana traže podršku za izlazak iz krize.

Položaj zaposlenih u Apoteci Beograd godinama se kontinuirano urušava, a 2001. godina je, kako navode, bila prekretnica, jer je tada Apoteka Beograd isključena iz pravilnika o ugovaranju zarada sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje i zarade zaposlenih počeli da obezbeđuju iz sopstvenih prihoda. Prema njihovim rečima, i nakon toga sve je teklo u smeru privatizacije ove vrlo važne javne ustanove.

Upravnica apoteke Bežanijska kosa Vera Popović rekla je za N1 da je ovaj proces sada došao pred sam kraj i da Apoteka Beograd više ne može iz sopstvenih sredstava da zaradi za plate zaposlenih.

- Tačnije, sada smo u problemu da javno tražimo pomoć od osnivača i razumevanje od naših građana. Imamo problem sa platama, plate nam kasne, to više nije tajna. Naše kolege daju otkaze, odlaze iz ustanove, što nije za osudu, jer danas raditi bez primanja i sa kašnjenjem od mesec dana nije lako. Živimo u skupo vreme i u skupom gradu. Osnovno je što mi više ne možemo da postignemo da zaradimo i obaveze prema dobavljačima i da pokrijemo naše tekuće finansije i plate za zaposlene - kaže Popović.

Početak problema u ovoj ustanovi, prema rečima zaposlenih, seže dve decenije unazad.

- Osnivačka prava su 2002. godine predata Gradu Beogradu, znači mi smo prešli na lokalnu samoupravu kao osnivača, ali naše zarade nisu koliko se nama čini, ali mi to nismo znali pune 23 godine. Nijedan direktor nas nije o tome obavestio, mi smo sve vreme mislili da smo mi na budžetu Republike, da smo državna ustanova, odnosno državne apoteke, međutim koliko smo sada videli, kad je došlo do ovog do čega je došlo, mi zaposleni 23 godine nismo znali da nismo više na državnom budžetu, potpuno smo bili u mraku - objašnjava farmaceutska tehničarka Jelena Šikuljak.

Sledeća godina kada je došlo do novih problema, prema njenim rečima, bila je 2012. godina kada je uveden sistem javnih nabavki.

- To je za nas bilo loše, zato što smo dotle iz marži i robnih rabata mi mogli da zaradimo za sve - plate i sve naše tekuće troškove i davanja prema dobavljačima. Kada je sledećeg godine uvedena nelojalna konkurencija, da se izdaje na recept i u privatnim apotekama, mi smo uskraćeni za zaradu iz robnih marži, tako da mi jednostavno, bukvalno polako ostajemo bez sredstava godinu po godinu, i dalje ne znamo da naše plate ne plaća država, niti grad i evo sad kad smo došli do bukvalno samog kraja, tek onda mi saznajemo da mi sada u ovom trenutku uskoro nećemo imati da zaradimo za naše plate - kaže Šikuljak.

Apelovali su i na resorno ministarstvo, koje ih je uputilo na osnivača - Grad Beograd, koji, prema njihovim rečima, još uvek nije zakazao sastanak.

- Mora da se nađe neko rešenje, ako jesmo javna zdravstvena ustanova primarne zdravstvene zaštite, koja je ustavom garantovano pravo svakog građanina ove države, da neko preuzme na sebe i odgovornost. Znači, zašto smo mi jedini zdravstveni radnici koje ne finansira država ni lokalna samouprava? - kaže upravnica apoteke Bežanijska kosa Vera Popović.

Ona ističe i da su iza inicijative koju su pokrenuli stalo preko 50 odsto zaposlenih i da trenutno imaju oko 372 potpisa.

- To je dovoljno da postanemo, da kažem, reprezentativni, da uputimo određene molbe i zahteve i dalje je to pod broj jedan apel da se prepoznamo kao zdravstveni radnici, čija usluga nije uvek finansijski merljiva, a mislim da je neophodna i našem prosperitetu. Gubitak bi bio veliki, a najviše bi izgubio Beograd i građani - kaže Popović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati