Beograd

[ Izvor: Mediji ]

16. 05. 2024. 12:27 34

"Ceo sistem mora da stane": Veliki protest prosvetara u centru Beograda (FOTO I VIDEO)

Ispred Skupštine Srbije okupili su se prosvetni radnici iz cele Srbije, a nakon što su dva đaka pretukla profesore u Bačkoj Palanci i Beogradu. Posle održanih govora ispred parlamenta, prosvetari su u koloni krenuli ka zgradi Vlade i stigli ispred Nemanjine 11. Ovog četvrtka je oko 700 škola u potpunoj obustavi rada.

Ispred zgrade parlamenta okupilo se više hiljada ljudi, a učitelji nastavnici i profesori došli su iz cele Srbije. Održani su govori, a onda se krenulo ka zgradi Vlade Srbije.

Tamo organizatori protesta podsećaju okupljene na sve teške situacije u kojima su se našli prosvetni radnici - od one u Trsteniku, gde je profesorki izmaknuta stolica, do prebijanja profesora u Bačkoj Palanci i u Beogradu.

- Tražimo od Vlade hitnu izmenu Krivičnog zakona. Zakonik jasno kaže ko napadne advokata, kazniće se zatvorom od 3 neseca do 3 godine. Tražimo isto! Nećemo više biti žrtve sporosti državnog aparata! Odmah! Sutra može biti kasno - poručili su prosvetari ispred Vlade.

Valentina Ilić iz Saveza samostalnih sindikata rekla je da se pre godinu dana desio pogrom u "Ribnikaru" i da su rekla da ćemo da menjamo, ali da škola i dalje nije bezbedna.

- I to ne samo za učenike i zaposlene, nego i za roditelje. Ovo što se danas dešava je rezultat 20 godina skretanja pažnje, stavljanja pod tepih. Kad bi se sve situacije obelodanile, davno bi se doneo zakon kojim bi se nastavnici zaštitili. Pre godinu i po dana rečeno nam je da će napad na nastavnika biti kao napad na engleskog policajca. I šta se od tada promenilo? Ništa - navela je ona.

Jedan od profesora koji je stigao iz Bačke Palanke rekao je da je njegov kolega koji je u tom gradu nedavno pretučen u oktobru treba da ide u penziju, te da je tih, tolerantan i miran.

- Sada je dobro, pušten je kući, ali ga očekuje još jedna operacija. Fizički će se oporaviti, ali u duši nikada - naveo je on.

Na protestu je pomenut i upad folk pevača Slobe Radanovića u OŠ "Milena Pavlović Barili".

Na zvučnicima se orila pesma "Sve je isto samo njega nema", a potom i "Kako je lepo biti glup"… Pristigli prosvetari nose transparente na kojima piše "Prosveti se crno piše", "I učitelji su važni", "Dokle više"…

Prosvetne radnike predstavlja nekoliko sindikata iz cele Srbije - Beograda, Zrenjanina, Kruševca, Leskovca…

Valentina Ilić iz Saveza samostalnih sindikata Srbije kaže da su pre nekoliko godina tražili izmene Krivičnog zakona, da se jasno odredi šta znači napad na profesora.

- Mi moramo ovo da zaustavimo, ceo sistem mora da stane, da se restartuje i da krenemo rad na novim programima. Moramo da osnažimo drugu vrstu obrazovanja, a to je poštovanje. Videćemo šta kaže ministarka u 14h nas je pozvala na razgovor - navodi ona.

Mirjana Gašić iz Unije sindikata kaže da je cilj protesta da se podsete da su akademski građani, oni koji vode budućnost ove zemlje, da u njihovim učionicama nastaje doktor, naučnik…

- Treba li neko da ostane invalid, šta je potrebno da se desi da država shvati stanje. Obrazovanje je u Srbiji centralizovano, administrativno. U stvarnosti nema obrazovanja niti vaspitanja duži niz godina. Dobili smo nove protokole, šta uraditi u slučaju krizne situacije koju smo imali prošle godine. I opet ništa. Sve naše priče završavaju se kao u najružnijoj bajci - rekla je Gašić.

Ona je istakla da je u praksi važno da škola sve proceduralno uradi.

- Neretko se nasilje zataškava da školi, čitaj direktoru ne bi bio narušen ugled. Neretko se nasilje zataškava da školi, čitaj direktoru ne bi bio narušen ugled. Državo, kojoj se obraćamo, i nečinjenje je nasilje - poručila je Gašić.

Vesna Vojvodić iz Sindikata nezavisnosti je rekla da nam deca rastu u društvu rijalitija.

- Gledaju kriminalce na nacionalnim frekvencijama. Uče kako su najmoćniji u društvu nekažnjeni nasilnici. Najbolji od naše dece neće da budu nastavnici. Neće. I biće sve gore. Gde je danas ministarka, naša Trnova Ružica. Nema više priča o kvalitetu obrazovanja i merama. Jedina je priča: Izvucite živu glavu - navela je Vojvodić.

Protest je najavljen kada je pre nekoliko dana bivši učenik Tehničke škole "9. maj" u Bačkoj Palanci napao je nastavnika S. Z. tokom časa i naneo mu teške telesne povrede. A samo nedelju dana kasnije, u okviru sportskog i humanitarnog turnira "Gimnazijada", dogodio se incident u kojem je profesor Treće beogradske gimnazije, u pokušaju da razdvoji učenike, zadobio, takođe, teške telesne povrede.

Zbog nasilja u dve škole, sindikati prosvetnih radnika najavili su protest ispred Narodne skupštine. Oni su izneli dva zahteva: Hitno preduzimanje mera protiv nasilja u školama uključujući i promenu zakonske regulative, i izmenu Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 34

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati