Beograd

[ Izvor: Nova ekonomija ]

20. 03. 2024. 13:52 6

Propao tender za "Tiršovu 2" - razlog previsoka cena

Ministarstvo za javna ulaganja obustavilo je tender za izgradnju nove Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2", pošto je jedina pristigla ponuda bila neprihvatljiva, jer je bila veća od 11,2 milijarde dinara. Navedeno ministarstvo je prethodno procenilo da će izvođenje ovih radova upravo koštati toliko.

Javni poziv za prijave na tender za izgradnju "Tiršove 2" oglašen je sredinom jula, a procenjena vrednost ovog posla je bila 11,2 milijarde dinara (oko 95,6 miliona evra). Cilj ovog tendera bio je angažovanje firme (ili grupa firmi) za izgradnju celog bolničkog kompleksa "Tiršova 2", dok je opremanje bolnice medicinskom opremom i funkcionalnom opremom (nameštajem) bilo planirano naknadno, 

Na tender je u roku stigla samo jedna ponuda, grupe ponuđača koju čine firme W.D. Concord West, SMB Gradnja, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković, PP Inženjering Stojanović. Iako je ponuda ispunjavala sve uslove iz konkursne dokumentacije, ona je odbijena je cena koju su ove firme ponudile prevazišla procenjenu vrednost javne nabavke za skoro četiri milijarde dinara, piše Nova ekonomija. Naime, cena koju su ove firme ponudile za radove na Tiršovoj 2 iznosila je 15 milijardi dinara bez PDV-a (oko 128 miliona evra).

"Tiršova 2“ planirana je sa tri podzemne etaže, dva suterena, prizemljem i pet spratova. Nova zgrada će imati 167 - 230 bolesničkih postelja (plus 71 postelјa u okviru dnevne bolnice). Broj parking mesta koji treba da se obezbedi je 528 (od čega 68 za osobe sa otežanim kretanjem). Postojeća zgrada "Tiršova" ne pruža adekvatne uslove za optimalno lečenje i negu i funkcionisanje bolnice u skladu sa savremenom tehnologijom. Izgradnjom nove zgrade, stara će najverovatnije biti prenamenjena kao jedinica za palijativnu dečju medicinu, smeštajna jedinica za roditelјe pratioce ili kombinacija i jednog i drugog.

Unutar novog objekta je planirano sedam celina: pregled i lečenje, nega bolesnika, snabdevanje i odlaganje, administracija, naučno istraživački i akademski deo, tehničke prostorije, socijalna zaštita. Nova zgrada će se nalazit na 500 metara od sadašnje UDK Tiršova, a parcela na kojoj je planirana izgradnja objekta je u nagibu. Teren pada od Ulice Koste Todorovića prema autoputu, u pravcu severoistok-jugozapad, piše u dokumentaciji. Pripremne radove na uređenju gradilišta, koji uklјučuju organizaciju gradilišta, izgradnju gradilišne saobraćajnice i radove na izradi potpornih konstrukcija i obezbeđenju temelјne jame izvodile su firme Novkol, WD Concord West, Sky Technologies, Srbijaautoput kojima je za taj posao dodeljen ugovor vredan 6,2 miliona evra.

Projekat "Tiršova 2" vredan je 117,2 miliona evra i delom je finansiran iz donacije Evropske unije (35,7 miliona evra), piše na sajtu EU u Srbiji. Deo novca za Tiršovu (54 miliona evra) se obezbeđuje kroz kredit Razvojne banke Saveta Evrope, vidi se iz Zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Srbije i Banke za razvoj saveta Evrope iz 2019. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati