Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

19. 03. 2024. 20:21 1

Šapićev saradnik nelegalno zidao na Senjaku, sad kupuje stanove u susednoj zgradi

Mirjan Nešović, saradnik dosadašnjeg gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, postao je poznat široj javnosti nakon što je nelegalno zidao zgradu u Ulici Dobropoljska 11 na Senjaku. Pre nego što je nelegalno dozidao sprat i oglušio se o odluku inspekcije koja je naložila da se gradnja zaustavi, Nešović je tri godine ranije kupio zgrade i stanove na ovoj parceli čime je obezbedio da može da ruši, gradi i pregrađuje kako želi. Interesantno je da mu je jedan od komšija otac Aleksandra Šapića, Miloš, koji je vlasnik vrtića i zbog kojeg su se roditelji žalili jer su smatrali da nema sve potrebne dozvole za rad.

Mirjan Nešović bio je na čelu Vaterpolo kluba Novi Beograd, čiji je osnivač i zastupnik bio Aleksandar Šapić. Sam Nešović je u žižu javnosti došao nakon priče da kao saradnik tadašnjeg gradonačelnika Šapića nelegalno gradi u Dobropoljskoj 11, na Senjaku u Beogradu. Iako je nadležni inspektorat doneo odluku da se gradilište zatvori, Nešović se oglušio o ovu odluku i drsko skinuo traku koju je nadležni inspektor postavio na gradilište.

Posle toga nastavio je sa dograđivanjem, a sve institucije su ćutale.

Da je Nešović naumio da parcelu u Dobropoljskoj 11 pretvori u veliko gradilište, potvrđuje i podatak da je u julu 2020. godine kupio od četiri prodavca objekte na istoj adresi.

U pitanju su porodične stambene zgrade, čije su površine 116, 60 odnosno 21 kvadrat. Nešović je ovu parcelu sa zgradama kupio od četiri prodavca, a pored toga investirao je i u gradsko građevinsko zemljište ukupne površine 366 kvadrata.

Za ceo posao izdvojio je 161.000 evra, a svaki od četiri prodavca inkasirao je po 40.250 evra.

Time je Nešović pravno obezbedio da može da struši sve u ovom delu Dobropoljske ulice, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi i privatni vrtić "Spartakus Maple Bear", čiji je je vlasnik otac bivšeg gradonačelnika, Miloš Šapić. Ovaj privatni vrtić osnovan je 2018. godine, a iza sebe ima veliku aferu oko toga da li je imao sve potrebne dozvole za rad.

Naime, nekoliko vlasnika privatnih vrtića reklo je ranije za medije da ovaj vrtić nema odgovarajuću upotrebnu i građevinsku dozvolu, zbog čega nije ni mogao da krene sa radom.

Iz Ministarstva prosvete su naveli da je vrtić imao licencu za rad, dok se iz nadležnog Sekretarijata nisu oglašavali.

Nešović nastavio da kupuje

Posle kupovine zgrada i parcela u Dobropoljskoj 11, Nešović se nije zaustavio. Pune tri godine kasnije, u septembru 2023. godine upisuje se kao vlasnik dvosobanog stana od 59,8 kvadrata u Dobropoljskoj 9. Reč je o objektu koji se nalazi tik uz zgradu u kojoj je još 2020. kupio stanove.

Kako su novinari Nova.rs pretragom preko Google maps videli, pre 10 godina ovako su izgledale te zgrade: manja zgrada predstavlja kuću na lokaciji Dobropoljska 9, koju je Nešović kupio u septembru prošle godine.

Zgrada pored je Dobropoljska 11, koju je Nešović kupio i nelegalno gradio tokom avgusta i septembra prošle godine.

U katastru nepokretnosti on kao novi vlasnik upisan je 12. septembra, čime je Nešović nastavio da širi svoju infrastrukturnu imperiju u Dobropoljskoj.

Iako je afera sa nelegalnom gradnjom otkrivena u avgustu 2023, Nešović nije mario, već je nastavio da zida.

Šapićev direktor i saradnik koji ne sluša nadležne organe

Krajem avgusta 2023. godine, Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde (SSP) otkrila je da je tadašnji direktor Vaterpolo kluba Novi Beograd Mirjan Nešović ogrezao u nelegalnoj gradnji i skrenula pažnju na njegovu povezanost sa Aleksandrom Šapićem.

Nekoliko dana kasnije inspekcija je izašla na teren, zatvorila gradilište, to se vidi na fotografijama do kojih je Nova došla, a gde se jasno uočava da je inspekcija crvenom trakom obeležila prostor i označila da se gradilište zatvara. Ali, Nešović skinuo traku i nastavio da zida.

Kada su na teren stigli i kamioni, odnosno teška mehanizacija, susedni stanari u ulici su pozvali policiju koja je izašla na teren i zaustavila dalju gradnju.

Nova.rs je tim povodom kontaktirala gradski Sekretarijat za inspekciju, nadzor i komunikaciju kako bi dobila informacije da li i dalje gradi uprkos rešenju o zabrani, ali odgovor nikada nije stigao. O slučaju se nije izjašnjavao ni tadašnji gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, iako je Nešović njegov poznanik i saradnik.

Nešović neretko na društvenim mrežama objavljuje saopštenja ili gostovanja Šapića, a u trenutku otkrivanja nelegalne gradnje bio je direktor VK Novi Beograd.

Baš u trenutku kada je divlja gradnja došla do šire javnosti, na njegovo mesto postavljen je poznati vaterpolista Slobodan Soro.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati