Beograd

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

26. 02. 2024. 11:17 9

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića: Da li je za zebnju?

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića zvanično je počela danas i trajaće sedam meseci, površina koja će biti obnovljena iznosi više od 8.100 kvadratnih metara, a vrednost svih radova je 584 miliona dinara, izjavio je gradski sekretar za investicije Luka Petrović. Da li građani imaju razloga za zebnju, ako znamo šta se sve dešavalo poslednjih godina na Trgu republike?

 - Najveći deo rekonstrukcije ostavljen je za pešačke zone, biće urađena kompletna led rasveta, vodovod, kanalizacija i struja. Postavićemo novi urbani mobilijar i naravno uradićemo potpuno nove kamene ploče - rekao je on Tanjugu.

Radovi su počeli, postavljena je zaštitna ograda okolo, uklonjeni su neki reklamni stubovi i mašine su tu. Rekonstrukcija je odlagana od 2019. godine, zamišljeno je bilo da fontana bude uklonjena, a zatim je najavljeno da će ostati deo trga. Inicijalno je bilo zamišljeno i da se Bezistan rekonstruiše.

Arhitekta Đorđe Bobić kaže da je ovo idejno rešenje povratak na ono što je izgrađeno u onom periodu pre oko 50 godina.

- Ova fontana je napravljena 1986, postala je znak ovog prostora sa žbunom vode, meni je lično žao što će se to promeniti, ali razumem potrebu da se to vrati na inicijalnu formu one fontane koju je Hranislav Stojanović napravio još na prvom konkursu, čini mi se da je to jedan logičan i ispravan potez - kaže on za N1.

Ističe da je zadovoljan što je rekonstrukcija počela.

- Ovaj trg to zaslužuje, nije bilo dolično da ovako oronula forma stoji i prezentira Beograd. Nova forma, prema onome što sam u projektu uspeo da vidim, sačuvano je zelenilo, obnovljeno osvetljenje i najvažnije – urbani mobilijar, koji će se postaviti. Ovo neće više biti samo mesto gde građani prolaze, nego će se na njemu i zadržavati - kaže.

Ne razume zašto se ne rekonstruiše i Spomenik Nikoli Pašiću.

- Ne u smislu da mu se menja izgled, nego se vide neke kamene ploče otpale, vreme je učinilo svoje. Bilo bi dobro da u celom ovom poslu, koji i nije tako beznačajan što se investicije tiče, da se mali deo posla obavi i da se postolje dovede u formu koja će da bude u skladu sa novim izgledom trga - kaže.

Takođe mu je, kaže, žao što je Bezistan izostao.

- Dugo se priča o tome, čak je urađen i izuzetno dobar projekat, nije jasno zbog čega u kontekstu ovog rada nije uključen i Bezistan, koji je isto deo ovog trga. Imaćemo čudnu situaciju: jedan lepo uređen, savremen trg, a do njega će se sa Terazija stići sa problemom da ne polomite nogu na jednom raspadnutom prostoru, nadam se da će da se uključi taj deo veoma važan u ovaj posao, da se ceo prostor objedini - kaže on.

Ponavlja da je vrlo zadovoljan što se ovo radi.

- Kao građanin pre svega, mislim da će na jedan dobar način javni novac biti potrošen. Jedino što mogu i izvođačima i svima nama građanima Beograda da poželim sreću u ovom poslu, da nam se ne desi ponovo priča sa Trgom republike - kaže on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati