Beograd

Direktno.rs

18. 02. 2024. 09:26 11

"Režim na Sretenje rušio kulturnu baštinu Srbije"

Opštinska i gradska vlast Srpske napredne stranke je na Sretenje, Dan državnosti Srbije, 15. februara, u jutarnjim časovima između 6 i 8, srušila četiri vile na Neimaru koje su od strane Zavoda za zaštitu spomenika ocenjene kao kulturna dobra, navodi se u saopštenju GrO Beograd NPS, čije saopštenje prenosimo u celosti.

- Ovaj postupak ocenjujemo kao urbanistički zločin liji je jedini cilj "investitorski urbanizam", odnosno bogaćenje investitora iz firme "Elitacop", koji su kupili sve četiri vile, na štetu javnog interesa. Da podsetimo, reč je o firmi koja je angažovana na radovima za "Beograd na vodi" i železničku stanicu "Prokop", kao i za brojne radove za Vladu Srbije, više ministarstava, Elektrodistribuciju i NIS - podsećaju.

- Vilu u ulici Janka Veselinovića 15 Zavod je označio kao objekat od posebne važnosti, dok su vile u Đorđa Vajferta 29 i 31 objekti od vrednosti. Dozvolu za rušenje izdala je opština Vračar, uprkos promenama Planu generalne regulacije Beograda iz 2022 gde se jasno navodi da, do donošenja Vladine uredbe, sve celine koje su bile pod prethodnom zaštitom ne smeju biti rušene - dodaje se.

- Vladina odluka o proglašavanju devet celina, koje je gradski Zavod za zaštitu spomenika predložio za zaštićene celine se čeka preko dve godine, zato što u tih devet celina, pored ostalih, spada upravo, Neimar i delovi Vračara koji su najatraktivniji plen investitora. Dozvola za rušenje je izdata u Odeljenju za imovinsko-pravne poslove opštine Vračar od strane načelnice odeljenja Ane Poskić. Ovakvo uništavanje kulturne baštine Srbije je nezapamćeno u evropskim okvirima i mora biti najstrože kažnjeno, a zaštićeni objekti vraćeni u prvobitno stanje - zaključuje se u saopštenju GrO NPS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati