Beograd

[ Izvor: Mediji ]

16. 02. 2024. 08:48 4

Na mestu bolnice u Paunovoj - privremeni PARKING

Neformalna građanska inicijativa "Paunovi" objavila je da je parcela na kojoj se nalazila bolnica za lečenje zavisnosti "Prim. dr Branko Gačić" ustupljena komunalnom preduzeću "Beogradske pijace" gde će biti sagrađen parking za potrebe pijace Banjica koja se nalazi odmah pored parcele.

Sredinom decembra 2023. godine bolnica za lečenje zavisnosti počela je sa radom na novoj privremenoj lokaciji u Ulici knjeginje Zorke 15, u prostorijama DZ Vračar, dok je poslednjih dana prošle godine stara bolnica srušena.

Rešenjem Odeljenja za građevinsku inspekciju sredinom prošle godine zabranjeno je korišćenje objekta bolnice Paunova br. 2 u Beogradu, koja je deo Instituta za mentalno zdravlje, a nakon više mesečnih protesta nađeno je privremeno rešenje.

- Više puta smo apelovali da nadležne institucije objave saopštenje o namerama na toj adresi, šta će se to graditi na mestu srušene bolnice, ali nismo dobili odgovor - ističu aktivisti, navodeći da "pod novim nazivom Neformalna građanska inicijativa "Paunovi" nastavljaju da se bave temom rušenja u Paunovoj 2, kao i sličnim građanskim temama, jer borba za mentalno zdravlje i prava pacijenata ne sme da prestane".

Posle zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja Odeljenju za komunalno-građevinske i stambene poslove i poslove ozakonjenja Uprave GO Voždovac, aktivistima te inicijative je odgovoreno da su "Beogradske pijace" 3. oktobra prošle godine podnele inicijativu za donošenje "Rešenja o otuđenju iz javne svojine Grada Beograda" rušenjem nepokretnosti u Paunovoj 2.

Zatraženo je i "donošenje Rešenja o pribavljanju u javnu svojinu Grada Beograda privremenog parking prostora na toj katastarskoj parceli, do privođenja zemljišta planiranoj nameni".

Konstatujući da je parcela je ustupljena JKP-u "Beogradske pijace" do daljnjeg i da će tu biti sagrađen parking za potrebe pijace Banjica ističe se i da na žalbu Instituta za mentalno zdravlje povodom takvog rešenja "nikada nisu stigli odgovori od strane građevinske inspekcije".

- Sada želimo odgovor - Šta znači "privremeni parking prostor do privođenja zemljišta planiranoj nameni?" - navodi se u saopštenju, uz najavu da će se obratiti "direktno nadležnom sekretarijatu Grada Beograda".

- Očekujemo i apelujemo da Ministarstvo zdravlja, kao i Grad Beograd, iz budžeta odvoje sredstva za izgradnju kompleksa Instituta za mentalno zdravlje, na ovoj lokaciji, prema važećem Planu detaljne regulacije naselja Banjica i preduzmu sve neophodni procesi za realizaciju ovog projekta od zdravstvenog i šireg društvenog interesa - naglašeno je u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati