Beograd

D. Ljutić

14. 02. 2024. 07:00 22

U RAZRUŠENOM BEOGRADU Kocka je bačena, stavlja se asfalt

Neko je u jednom trenutku bio toliko pametan da kaže, mi ćemo da promenimo projekat i podlogu koja je bila ispod dela gde prolaze vozila, a tu prolazi 60 hiljada vozila dnevno. Umesto 25 centimetara vrlo kvalitetnog betona, gde se beton pravi sa opranim šljunkom, što je po rečima stručnjaka duga procedura. Naime, osim što perete šljunak i merite mu stišljivost, on mora da 28 dana odleži. To je vrlo kvalitetan, čvrst beton, a naprednjački mudraci su to zamenili sa nekoliko centimetara asfalta. Kad je počeo veliki promet vozila, kocke su se rasklimale. Sve ostalo je istorija njihove bahatosti i neznanja. Ispada naposletku da je naprednjačka vlast društvo sa neograničenom neodgovornošću.

U Ulici Vase Čarapića, u centru Beograda, više neće biti kocki po kolovozu. One su izvađene i počelo je postavljanje asfalta. Radovi na temeljnoj rekonstrukciji Trga Republike, pa i postavljanje kocki po kolovozu, izvršeni su 2019. godine. Nedugo zatim ispostavilo se da nisu dobre, pa su okrenute na drugu stranu. Nakon toga, kocke su počele da tonu i da pucaju, zbog čega su rađene sitne popravke, ali one nisu urodile plodom. Potrošen je veliki novac, osam miliona evra, koji je mogao da bude potrošen za izgradnju škola, renoviranje bolnica... 

Od temeljne rekonstrukcije 2019, pa do danas, čuvene kocke su zbog loše odrađenih radova premeštane najmanje tri puta. Razlog novih radova u centru Beograda leži u činjenici što su kocke postavljene pre nekoliko godina popucale i potonule.

To, "pomalo" uliva nepoverenje u gradsku vlast pošto su, kako je aktuelni ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio na TV Pink 31. avgusta 2019. godine, u pitanju "najbolje" kocke koje postoje. Ovo je samo tehnički detalj sveukupnog diletantizma i neodgovornosti. Nakaradna urbanistička predstava, koju su žitelji srpske prestonice primorani da gledaju. Naravno, za to niko ne snosi odgovornost i ne pokreće se istraga.

Trg republike je paradigma svega što nam se dešava u urbanom prostoru glavnog grada Srbije. Kocke su oličenje nesposobnosti naprednjaka. I zato vi imate situaciju da je u suštini sve urađeno nakaradno.

Neko je u jednom trenutku bio toliko pametan da kaže - mi ćemo da promenimo projekat i podlogu koja je bila ispod dela gde prolaze vozila, a tu prolazi 60 hiljada vozila dnevno. Sad zamislite koji je to promet. I promenjeno je: umesto 25 centimetara vrlo kvalitetnog betona, gde se beton pravi sa opranim šljunkom, a to je po rečima stručnjaka duga procedura. Naime, osim što perete šljunak i merite mu stišljivost, on mora da 28 dana odleži  i to je posebna marka betona. To je vrlo kvalitetan, čvrst beton, a naprednjački mudraci su to zamenili sa nekoliko centimetara asfalta.

I onda su postavili ploče u pesak i lepili ga nekim malterom. Uglavnom, kad je počeo toliki promet vozila, gotovo sve kocke su se rasklimale. Prestonička vlast se ni tu nije zaustavila i ponovo je pokrenula svoj trust mozgova. Čak tri puta su, prema našim saznanjima, menjali saobraćajno rešenje, dok se renovirao put, jer nisu znali šta da rade.

Naime, prva ideja je bila da se tu isključi svaki saobraćaj, i zahvaljujući intervencijama, građanskom buntu, građanskoj neposlušnosti, inicijativi "Pešaci nisu maratonci", sprečena je njihova "genijalna" ideja da se tu ukine saobraćaj.

Ispada naposletku da je naprednjačka vlast društvo sa neograničenom neodgovornošću.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati