Beograd

[ Izvor: Blic ]

05. 02. 2024. 18:14 22

Ruše fontanu na Trgu Nikole Pašića - grade novu

Najavljena je rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, a uskoro počinje i izgradnja garaže u Vlajkovićevoj ulici gde je otkriven arheološki lokalitet, a evo kako će to sve izgledati kada se završi.

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića posle devet godina, a prema najnovijim najavama, trebalo bi da počne uskoro. Spomenik Nikoli Pašiću ostaje na istoj poziciji i njegovo sređivanje nije obuhvaćeno ovom rekonstrukcijom, ali će fontana promeniti izgled.

Najveća promena u tom prostoru čeka fontanu - postojeća će biti porušena, i na njenom mestu biće podignuta nova.

Ona će biti jednostavnijeg, izduženog oblika po ugledu na prvobitnu fontanu ali bez vrela i bez okruglog proširenja prema spomeniku, koje je u poslednjoj rekonstrukciji iz osamdesetih godina prošlog veka dodato.

- Fontana je postala simbol ovog trga, i naravno da je nećemo uklanjati. Samo uređenje trga će ostati isto, ali sve će biti novo, nove ploče, nova fontana - rekao je ranije Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda.

Sve druge intervencije na trgu biće manje-više kozmetičke prirode. Ploče će biti od kamena crvenkaste boje, žardinjere po obodu biće u modernijem dizajnu, drveće neće biti posečeno, postavlja se nova rasveta, klupe u kombinaciji čelika i drveta, info ploča...

Izgradnja garaže i parkića u Vlajkovićevoj

Prošlog marta počelo se sa iskopavanjima parkića kod Narodne skupštine kako bi se izradila podzemna garaža u Vlajkovićevoj ulici, ali je otkriven i vredan arheološki lokalitet. Ukupno trajanje radova na izgradnji garaže procenjeno je na oko 15 meseci, tako da će Beograđani dobiti novu javnu garažu verovatno krajem sledeće godine.

- Parking-mesta su problem u svim velikim gradovima, pa i u Beogradu. Garaža u Vlajkovićevoj ulici sa 284 mesta će značajno rasteretiti centar grada, a onda ćemo dobiti jednu lepu zelenu površinu gde će ljudi moći da provode vreme - istakao je Šapić ranije.

On je takođe ukazao na to da su na mestu buduće garaže nađena izuzetno važna arheološka nalazišta, i da se stalo sa radovima na više od pola godine dok to nije rešeno. Doneta je odluka da se ostaci izmeste sa nalazišta, konzerviraju i po završetku izgradnje garaže vrate u parterno uređenje parka koji će se tu nalaziti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati