Beograd

[ Izvor: N1 ]

25. 01. 2024. 16:11 3

Ruši se 60 objekata zbog metroa: Ko dobija posao?

Posao izrade akcionog plana raseljavanja za prvu fazu linije 1 beogradskog metroa, kojim je predviđeno uklanjanje 60 objekata - 13 stambenih i 47 poslovnih - dobilo je preduzeće ARUP, objavljeno je na Portalu javnih nabavki.

ARUP d.o.o. Beograd, firma registrovana za inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, dobila je ugovor vredan 7,19 miliona dinara sa PDV-om, za izradu akcionog plana raseljavanja za prvu fazu linije 1 beogradskog metroa.

Javno-komunalno preduzeće "Beogradski metro i voz" raspisalo je ovu javnu nabavku 19. decembra 2023, procenjujući vrednost posla na sedam miliona dinara, bez PDV.

Preduzeće ARUP nije bilo jedini ponuđač. Na tender je pristigla još jedna ponuda - grupe ponuđača koju čine dve konsultantske agencije - Branko Radovanović "Link 011" i Jelena Oplanić "Konsalting Beograd". Ponuda firme ARUP bila je niža za sedam hiljada dinara.

Izabrani ponuđač je, naime, ponudio cenu posla 5.993.000 dinara bez PDV, dok je drugi ponuđač zaokružio cenu na šest miliona dinara bez PDV.

Podsetimo iz JKP "Beogradski metro i voz" su prilikom raspisivanja tendera naveli da će se radovi na izgradnji u velikoj meri sprovoditi podzemno, međutim, izgradnja svih stanica i još nekih pratećih projektnih komponenti, kao što su trafo stanice, šahtovi i sl. će se izvoditi nadzemno, uz neophodnost formiranja gradilišta na tim lokacijama.

Sve površine je potrebno pripremiti za radove, a to podrazumeva pribavljanje zemljišta putem eksproprijacije ili administrativnog prenosa, kao i uklanjanje postojećih objekata na svim zahvaćenim površinama.

Poslove rešavanja imovinsko - pravnih odnosa, kao i uklanjanja stambenih, pomoćnih i poslovnih objekata na eksproprisanom/administrativno prenetom zemljištu, sprovodi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Za prvu fazu linije 1 beogradskog metroa, rešavanje imovinsko - pravnih odnosa se vrši na teritoriji četiri beogradske opštine - Čukarica, Savski Venac, Stari Grad i Palilula.

Gde će se šta rušiti

Direkcija je napravila preliminarne procene zemljišta koje je neophodno pribaviti i očistiti od objekata. Na površini od 603.783 metara kvadratnih, planirano je uklanjanje 13 stambenih i 47 poslovnih objekata.

Najviše stambenih objekata biće uklonjeno na Čukarici (12), dok je na Paliluli planirano rušenje jednog stambenog objekta. Kada je o poslovnim objektima reč, najviše će ih biti uklonjeno na Starom Gradu (31), zatim Čukarici (10), Savskom vencu (5) i Paliluli (1).

Zemljište koje se pribavlja obuhvata uglavnom građevinsko zemljište ali delom i ono koje se koristi za poljoprivredne namene.

Stambeni objekti su raznoliki i obuhvataju privatne kuće, legalne i nelegalne, sa pomoćnim objektima, ali i objekte koji služe za stanovanje jedne ili više porodica koji su u vlasništvu javnih ili društvenih preduzeća.

Broj porodica koje žive u pogođenim objektima, kao i njihov status, nije poznat, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Poslovni objekti su takođe raznoliki i obuhvataju benzinske pumpe, pojedinačne lokale različitih namena, poslovne komplekse sa brojnim lokalima, jednu gradsku pijacu sa tezgama i lokalima, i sl. Broj aktivnih poslovnih aktivnosti u pogođenim objektima, kao i njihov status nije poznat.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati