Beograd

[ Izvor: Blic ]

23. 01. 2024. 22:15 14

Najezda pacova u BG: Izlaze iz WC šolja, stižu do 13. sprata

U poslednje vreme primećeno je pojačano prisustvo glodara. Koliko su opasni, kako možemo da ih se rešimo otkrio je Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Kako je istakao Aleksić, ova zima je dosta hladnija u odnosu na prethodne, tako da se zbog nepovoljnih uslova pacovi i mišoliki glodari više približavaju ljudskim naseljima gde traže hranu i bezbedno toplo skrovište, piše Blic.

- S obzirom da se deratizacija radi dva puta godišnje i da je u poslednje vreme povećan broj pacova svi građani ovo mogu prijaviti nadležnim službama. To je Sekretarijat za zaštitu životne sredine koji je organizator sistematske deratizacije - kaže Aleksić.

Pacovi i miševi su zbog velikog broja različitih zaraznih bolesti koje mogu da prenesu nepoželjni u naseljenoj sredini.

- Pacovi su poznati kao prenosioci bolesti, smatra se da oko 80 različitih zaraznih bolesti pacovi i miševi mogu preneti na ljude i na životinje. To su i virusne i bakterijske i bolesti gljivica kao što su kuga, leptospiroza, zatim tuberkuloza i mnoge druge. Zbog toga su nepoželjni u gradskoj sredini i moramo se protiv njih boriti na svaki način - kaže Aleksić.

- Glodari idu na ostatke hrane, pa kada se kontejneri za đubre ne prazne na vreme, to može biti veliki problem za grad - ističe Aleksić.

- Drugo, u centru grada imate zapuštene površine koje praktično niko ne održava. To su mesta gde se pacovi sklanjaju jer traže mesto gde mogu da naprave koloniju - istakao je Aleksić.

Pacov može da vam iskoči iz WC šolje

Ukoliko ste mislili da je ulazak pacova u kupatilo kroz kanalizaciju i WC šolju samo mit i dešava se "tamo nekom", stručnjak iz firme zadužene za dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, uveriće vas u suprotno.

Kanalizacione i vodovodne cevi u Beogradu mogu biti pune glodara i insekata koji u potrazi za hranom lako dospeju do vašeg kupatila prolazeći kroz odvod ili otvor WC šolje. U stambenim zgradama glodari i insekti se najčešće mogu primetiti u podrumskim prostorijama, prostorijama sa kontejnerima za smeće i u drugim prostorijama gde je nizak higijenski nivo, ali neretko se dešava da završe na visokim spratovima ako se namnože u velikom broju.

Stigli i do 13. sprata

Prema izjavi stručnjaka zaduženog za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, pacove i druge glodare hvatali su i na 13. spratu.

Kako tvrdi, uprkos opštem mišljenju, pojava glodara u stanu nema nikakve veze sa spratnošću stana, odnosno niste zaštićeni od njih čak iako se vaš stan nalazi na visokom spratu zgrade.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Pazi prste!

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati