Beograd

[ Izvor: Agencije ]

16. 01. 2024. 12:20 0

U Beogradu raste broj obolelih od velikog kašlja

U Beogradu, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, zaključno sa nedeljom ima 565 prijavljenih obolelih od velikog kašlja, dok su prethodne nedelje bila 492 obolela.

Načelnica jedinice za imunizacije u Zavodu Ivana Begović Lazarević rekla je da se broj novih slučajeva obolelih na nedeljnom nivou ne smanjuje i da je reč o slučajevima koji su epidemiološki obrađeni, a da ima bar još 100 obolelih koji se nisu javili lekaru.

Begović Lazarević je ukazala da najviše obolelih ima u opštinama Zemun, Voždovac, Čukarica, Zvezdara i Palilula, "možda zato što se revnosnije javljaju lekarima koji ih odmah upućuju na dijagnostiku".

Dodala je da se zbog toga ne može reći da je smirivanje epidemije na vidiku, ali da će se to možda dogoditi za mesec ili mesec i po dana. Podsetila da je Gradski zavod za javno zdravlje prijavio epidemiju 19. decembra 2023. godine i tada je registrovano 312 slučajeva velikog kašlja.

Ona je navela da prethodnih decenija nije bilo toliko obolelih, ali da to ne znači da nije bilo velikog kašlja, koji za razliku od velikih boginja i dečja paralize, nikada nije iskorenjen.

Begović Lazarević je istakla da je deo razloga što se pojavila epidemija i to što u Srbiji već nekoliko godina nema željenog procenta vakcinisanih koji je 95 odsto, ali je naglasila da je 70 odsto obolelih kompletno vakcinisano u skladu sa uzrastom.

Ona je rekla da to ne treba da čudi jer vakcina daje solidan imunitet i sprečava oboljevanje za šest do 10 godina, a nakon toga vakcina više ne može da spreči oboljevanje.

Veliki kašalj izaziva bakterija Bordatela pertusis, koja oslobađa toksine u respiratornom sistemu. Toksini se kače za ćelije sluzokože i dovodi do njihovog oticanja. To je razlogzašto se kod dece i odraslih javlja ta vrsta kašlja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati