Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

15. 01. 2024. 15:52 26

Srušen buvljak na NBG: Biznismen blizak SNS-u tu zida poslovni kompleks

Buvljak koji je decenijama bio na Novom Beogradu pre mesec dana premešten je na drugi kraj grada - u Miljakovac, a tokom upravo završenog vikenda srušene su sve tezge u Bloku 43. Na toj parceli, koja se nalazi u neposrednoj blizini buduće beogradske autobuske stanice, biznismen blizak Srpskoj naprednoj stranci i vlasnik kompanije Kopernikus Srđan Milovanović zidaće ogromni poslovni kompleks i kulu.

Za vikend su srušene sve tezge i manji objekti koji su se tamo nalazili, a još postoje lokali koji se nalaze uz samu ulicu.

Vlasnik tog zemljišta sada je kompanija "Kopernikus Tower", iza koje stoji Srđan Milovanović, brat Zvezdana Milovanovića, funkcionera SNS koji je bio poverenik te stranke za Niš. Iako su skoro svi objekti na starom buvljaku srušeni, vlasnik tog zemljišta navodi za Nova.rs da gradnja neće odmah početi.

- Gradnja će početi za oko dve godine - kratko je rekao Milovanović.

Kupovina zemljišta za 20 miliona evra

Zemljište na kom se nalazio buvljak je 2019. godine, na licitaciji koju je organizovala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, kupila kompanija "Kopernikus Tower" za 20 miliona evra.

Prema rečima tadašnjeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, za učešće na licitaciji za prodaju zemljišta od dva hektara prijavila su se tri investitora, a "najveću ponudu dalo je preduzeće čija je pretežna delatnost izgradnja stambenih i nestambenih zgrada".

Milovanovićeva firma je međutim osnovana baš uoči prodaje tih parcela, a kao vlasnik se na sajtu Agencije za privredne registre navodi kompanija "Kopernikus Systems", iza koje formalno stoji firma sa Kipra "Kopernikus korporejšn LTD". Međutim, da je Milovanović stopostotni njen vlasnik vidi se u evidenciji stvarnih vlasnik na sajtu APR.

Da planira da gradi poslovni kompleks "Kopernikus" je odmah nakon kupovine zemljišta na buvljaku i zvanično saopštio. Tada je rečeno da će na tom mestu graditi kompleks površine od 100.000 kvadrata.

Ta firma će u ovom kompleksu objediniti sve svoje poslovne ogranke i kompanije, a tu će biti sagrađen i televizijski studijski prostor, koje će koristiti Prva i B92.

Gradi po Beogradu, "drži" dve televizije

Srđan Milovanović je preko "Kopernikusa" vlasnik i dve televizije sa nacionalnom frekvencijom - Prve i B92.

Braća Milovanović su se našli u centru pažnje kada su Telekomu Srbije prodali svog kablovskog operatera "Kopernikus technology" za čak 195 miliona evra. Kako je naknadno rečeno, oni su ipak bili samo suvlasnici, budući da je drugi deo tog operatera pripadao poljskom investicionom fondu "Abris".

Ubrzo su međutim kupili i dve televizije sa nacionalnom frekvencijom od grčke kompanije "Antena grup".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 26

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati