Beograd

[ Izvor: Mediji ]

10. 01. 2024. 21:51 13

U centru Beograda PACOVI, ima ih više od 100.000

Snimci sa društvenih mreža svedoče da su se u centru Beograda pojavili pacovi. Beograđani su mogli da ih vide u izlogu pekara, butika, na Savskom šetalištu i kod Hrama Svetog Save. Prema rečima stručnjaka, dr Duška Ćirkovića sa Biološkog fakulteta u Beogradu, pojava pacova u centralnim gradskim zonama nije nikakva neobičnost.

Razlog dolaska pacova u centar grada je potraga za hranom. To što se čini da su se namnožili u poslednje vreme govori da je program deratizacije trebalo da bude intenzivniji. Hrana ih privlači, tako da ih možemo videti gde god je ima. Beograd nije izuzetak, tako da i u njemu živi više stotina hiljada pacova. Oni su opasni jer mogu biti prenosioci zaraznih bolesti - kaže dr Duško Ćirković za beogradski medij.

Penju se i na više spratove

Ekipe Sektora za ekologiju JKP "Gradska čistoća" rade monitoring glodara i u skladu sa rezultatima utvrđuju se žarišta i ekipe za deratizaciju se upućuju na teren. Glodari se uništavaju tokom cele godine.

U "Čistoći" navode da odgovorni operater, dolaskom na lice mesta, obilazi teren sa ciljem pronalaska mesta pogodnih za stavljanje preparata za deratizaciju.

Deratizacija javnih površina se sprovodi po strogim merama struke. Preparat se postavlja u aktivne rupe štetnih glodara, koje se zatvaraju, kako deca i druge životinje ne bi došle do njega, a mesta gde je postavljen otrov, posebno se obeležavaju obaveštenjem.

U "Čistoći" navode i da je rad u nehigijenskim naseljima veoma specifičan, jer nema kanalizacije, smeće i hrana se odlažu bez reda, kuće su od materijala sa lošim građevinskim rešenjima što sveukupno ostavlja dosta prostora za brz razvoj glodara. Ovakva naselja potrebno je obilaziti jednom mesečno i postavljati i obnavljati mamce.

Stručnjaci navode da je Beograd stari grad ispod koga postoji čitav podzemni grad sa mnoštvom tunela. Iako je činjenica da se glodari prvo pojavljuju na donjim nivoima zgrade poput podruma i drugih podzemnih prostorija, ukoliko se ne odradi deratizacija, oni će se popeti i na više spratove.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati