Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

13. 12. 2023. 14:31 29

"Beli" prete štrajkom: Šapić nas je ponizio

Pripadnici Službe javnog reda i komunalne milicije odnosno "Beogradski lični", kako ih je prošle godine odlazeći gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prekrstio, prete protestom jer su nezadovoljni trenutnim uslovima rada, saznaje Nova.rs. Oni traže veće plate za 25 odsto, uklanjanje obeležja "Beli" sa uniformi, priznavanje stručne spreme, izmenu modela smenskog rada, beneficije...

Nekadašnji komunalni milicioneri koji su od prošle godine postali deo novog Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju, a koje je Aleksandar Šapić nazvao "Beli", nezadovoljni su uslovima u kojima rade.

Oni traže povećanje zarada za najmanje 25 odsto u odnosu na trenutne, zatim uklanjanje obeležja "beli" na uniformi, priznavanje stručne spreme svim zaposlenima, izmenu modela smenskog rada za komunalne milicionere koji rade na terenu, topli obrok i regres za godišnji odmor, beneficije.

"Beogradski lični" su prethodnih meseci pokušali u više navrata da odlazećem gradonačelniku stave do znanja da je "sramno pod kakvim uslovima rade", misleći pre svega na male plate i na to što mnogima od njih nije priznata stručna sprema.

Komunalni milicioner koji je želeo da ostane anoniman spričao je za Nova.rs da su pre nekoliko nedelja imali „slučajan“ susret sa Šapićem, kada su ga otvoreno pitali da li planira da im poveća plate.

- Gradonačelnik je kratko rekao: Nema para, i to što primate, mnogo je, ne radite ništa. To je bilo toliko ponižavajuće za sve nas, a posebno za one kolege koje imaju završeni fakultet ili višu školu, a rade sa srednjom školom za platu od nepunih 60.000 dinara. Sića - navodi sagovornik portala Nova.rs.

Dodaje da je nova Služba koju je osnovao Šapić ponižena do kraja, te da je i samo obeležje "Beli" delom odgovorno za to. Zbog toga i zahtevaju da se ta oznaka ukloni sa njihovih uniformi.

- Komunalna milicija je dostigla vrhunac poniženja. Zaista. Uklanjanje tog obeležja je samo jedan od niza naših zahteva, ali ne manje važan. Mi smo bili komunalna milicija i tako je trebalo i da ostanemo. Ništa nismo postigli ovim ‘Beogradskim ličnim’, samo su nas dodatno ismejali građani - dodaju.

Spisak zahteva

Sagovornik portala Nova.rs dodaje da su pripadnici "Belih" izrevoltirani i trenutnim smenama koje imaju. Zbog toga traže izmene smena za one koji su na terenu.

- Zahtevamo izmenu modela smenskog rada za komunalne milicionere koji rade na terenu i uspostavljanje smena od 12 sati, umesto dosadašnjih 8. Ovaj model smenskog rada omogućava adekvatniji oporavak pripadnika komunalne milicije koji su izloženi terenskom radu i bolju koordinaciju službenih obaveza sa privatnim, individualnim obavezama. Što se tiče toplog obroka, zaposleni koji ostvaruje minimalnu zaradu ima pravo na uvećanje po osnovu minulog rada, kao i pravo na topli obrok i regres za godišnji odmor - nastavlja ovaj komunalni milicioner.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati