Beograd

[ Izvor: N1 ]

07. 11. 2023. 07:00 3

Ruši se zgrada pošte na Savskom trgu i gradi "starija i lepša"

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta kojim je predviđeno rušenje zgrade pošte u Savskoj ulici, i izgradnja novog objekta po izvornom projektu Momira Korunovića u kom će se nalaziti kulturni centar.

Urbanističkim projektom, čija će prezentacija biti održana od 9. do 16. novembra u zgradi Gradske uprave u Ulici 27. marta, na Savskom trgu se predviđa izgradnja kampusa obrazovnih ustanova, odnosno škole i vrtića, kao i izgradnja kulturnog centra na mestu nekadašnje pošte na samom početku Savske ulice, u okviru projekta "Beograd na vodi".

Idejnim rešenjem transformacije nekadašnje zgrade pošte u kulturni centar, predviđeno je uklanjanje postojećeg objekta i izgradnja novog.

Spoljašnja opna projektovana je, kako se navodi u urbanističkom projektu, u formi i gabaritu, prema originalnim crtežima arhitekte Momira Кorunovića, sa posebnim osvrtom na originalnu plastiku i ornamentiku sa originalnog objekta. Podseća se da je izvorna zgrada Pošte podignuta dvadesetih godina prošlog veka, a rekonstruisana posle Drugog svetskog rata, po projektu Pavela Кrata, u duhu modernizma. Za prvobitno zdanje pošte dobar deo stručne javnosti, kako se ističe u urbanističkom projektu, smatra da je ono bilo Кorunovićevo najbolje arhitektonsko delo.

Zgrada je oštećena u Drugom svetskom ratu, a u toku posleratne rekonstrukcije poskidani su svi fasadni ukrasi i ornamentika, tako da je objekat sem spoljnog izgleda, dobio i drugačiju formu i gabarit. Objekat kulturnog centra biće, kako se navodi, izgrađen na svom originalnom mestu na Savskom trgu - svojim glavnim ulazima biće orijentisan prema Savskom trgu, a svojom dužom fasadom i sekundarnim ulazima paralelan sa Savskom ulicom. Unutrašnji prostor novog kulturnog centra prilagođen je novoj nameni, kao i konstrukcija uslovljena novom funkcijom i savremenom tehnologijom izgradnje. Objekat je, kako se navodi, projektovan kao niz prostora za potrebe kulturnih sadržaja.

Forma objekta i fasadna plastika rekonstruisani su sa originalnih projekata dostupnih u arhivama, a delovi koji nisu postojali u arhivskoj građi projektovani su na osnovu fotografija originalnog objekta. Sama konstrukcija je, kako se navodi, projektovana po savremenim standardima i trenutnim važećim propisima, a konstruktivni sistem je prilagođen novim funkcionalnim potrebama objekta.

U neposrednoj blizini na Savskom trgu, kako se podseća u urbanističkom projektu, nalazi se Stara železnička stanica, namenjena za Muzej istorije Srbije, a u zaleđu objekta predviđena je izgradnja škole i obdaništa.

Škola i vrtić za Beograd na vodi

Objekti Кampusa obrazovnih ustanova, odnosno osnovne škole i vrtića, postavljeni su na parceli tako da se najefikasnije iskoristi parcela i njena konfiguracija, a poštujući zadate urbanističke parametre i projektni zadatak, navodi se u urbanističkom projektu. Objekti su, kako se dodaje, projektovani u duhu savremene arhitekture, u skladu sa ambijentom lokacije i kompaktnog volumena.

U istočnom delu građevinske parcele, ka zgradi kulturnog centra, predviđeni su sportski tereni, koji obuhvataju otvorene terene za rukomet, košarku i odbojku sa pratećim tribinama na otvorenom. Objekti škole i vrtića su, kako se navodi, slobodnostojeći, gde je svaki objekat projektovan tako da ima zaseban glavni i sporedni ulaz za korisnike, kao i zaseban ekonomski kolski pristup.

Oba objekta su zaštićena od uticaja sekundarnih ulica sa pomoćnim ili administrativnim sadržajima i konfigurisani su tako da su učionice ili sobe za boravak dece orijentisane ka unutrašnjim privatnim dvorištima. Centralna površina kampusa je multifunkcionalno dvorište sa jasno odvojenim površinama koje su namenjenim za školu i vrtić. Dvorište ima jasne zone - deo koji propada školi, deo rezervisan za decu predškolske ustanove, deo za otvorene sportske terene, kao i deo za posebne namene.

Većina učionica u objektu škole ima jugoistočnu orijentaciju, i ove učionice su predviđene za najmlađe đake, dok određni broj učionica ima severoistočnu orijetaciju. Maksimalna visina krovnog venca školskog objekta je 16 metara, dok delovi krova dostižu visinu od 17,2 metara. Najviša visina venca objekta vrtića je 5,40 metara, dok je najviša kota krova 9,5 metara.

U okviru pomenuta tri objekta - škole, vrtića i kulturnog centra - nije planirana izgradnaj podzemnih garaža, već je parkiranje omogućeno duž okolnih saobraćajnica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati