Beograd

Direktno.rs

28. 10. 2023. 17:47 2

Uručena "pedala" Aleksandru Šapiću (FOTO)

Oko 300 biciklista se danas popodne provozalo od Trga Nikole Pašića do Bežanijske kose , da bi bivšem gradonačelniku Aleksandru Šapiću uručili "pedalu". Razlog je u njegovom odnosu prema saobraćaju i biciklu kao vidu transporta - navodi se u saopštenju udruženja "Ulice za bicikliste", koje prenosimo u celosti.

- Naime, posle nešto više od godinu dana na mestu gradonačelnnika, Aleksandar Šapić od udruženja Ulice za bicikliste dobija zlatnu pedalu kao gradonačelnik koje je umesto unapređivanja biciklističke infrastrukture uspeo da smanji broj biciklističkih staza u Beogradu! Iako je bicikl najzdravije, najodrživije i najefikasnije prevozno sredstvo, koje se potencira u svim razvijenim i bogatijim zemljama širom Evrope i sveta, u Beogradu je on potpuno zanemaren i banalizovan.

Grad Beograd usvojio je Plan održive urbane mobilnosti krajem 2020. godine, i čelnici grada od gradonačelnika, gradskog menadžera do gradskog urbaniste obećavali su da će celokupan plan biti integrisan u Generalni urbanistički plan i da će se po njemu razvijati gradska infrastruktura. Od ambicioznih 500 kilometara biciklističkih staza predviđenih planom koje su obećavali da će izgraditi do 2030. godine do sada je izgrađeno manje od 1%.Želimo da vas podsetimo da smo i 2022. godinu počeli sa ukidanjem biciklističkih staza u Vasinoj ulici i Bulevaru Oslobođenja, ali uz izgradnju manjih deonica po gradu nekako je godina uspela da se završi sa stotinak metara u plusu. Od dolaska na vlast Aleksandra Šapića situacija se dodatno pogoršava. Nije izgrađen ni metar biciklističkih staza, ali je zato ukinuto 400 metara u ulici Nikole Dobrovića koja povezuje Bežanijsku Kosu i Novi Beograd. Loša politika gradonačelnika je dovela do ukidanja zelenih površina, drvoreda, biciklističkih staza, pa čak i parkinga zarad povećanja broja traka za automobile.

Ulice za bicikliste ukazuju i na pogubnu činjenicu da ni u Višnjičkoj ulici, ali ni u ulici Mije Kovačevića nije planirano produženje biciklističke staze iako se obe ulice trenutno proširuju i potpuno je logično da se biciklistička staza iz Ruzveltove ulice produži niz ove dve ulice ka Višnjičkoj banji. Takođe, postavljamo i pitanje zbog čega su ove dve ulice proširene, ukoliko u njima nije data prednost javnom prevozu kroz obeležavanje žutih traka? Ako se uzme u obzir identično proširivanje Nikole Dobrovića, Bul. Zorana Đinđića i najavljeno proširenje ulice Jurija Gagarina, moraćemo da konstatujemo da gradonačelnika savetuju potpune neznalice. Svugde u svetu je poznato da ako u gusto izgrađenoj gradskoj matrici širite bulevare, jedino što možete da dobijete je više automobila, sa kojima nećete imati gde. To znači samo veće gužve, više buke i zagađenja i pogoršanu bezbednos saobraćaja. Umesto da se uloži u pojačanje frekvencije javnog prevoza i u bolji kvalitet vozila, biciklističke staze i sistem javnih bicikala i električnih trotineta, grad ulaže u proširivanje ulica, čak i tamo gde to nije neophodno ili je potpuno kontraprodutkivno.Ova pogrešna politika će dovesti do još većih gužvi, posebno u situaciji kada je dodatno smanjen kvalitet javnog prevoza, samo možemo očekivati da se poveća broj automobila na ulicama. Zbog svih pogrešnih mera koje su krunisane smanjenom biciklističkom mrežom koju ostavlja nakon svog mandata, bivši gradonačenlnik Šapić Aleksandar zavredio je priznanje zlatne pedale - zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati