Beograd

Direktno.rs

19. 10. 2023. 08:48 3

Protest zaposlenih radnika Instituta za reumatologiju

Četvrti protest ispred zgrade Vlade Republuke Srbije, pod sloganom: “DEŽURSTVO ZA ODBRANU DOSTOJANSTVA” održaće se 23. oktobra u 15.30 časova. Radi se o mirnom protestu zaposlenih zdravstvenih radnika Instituta za reumatologiju sa jednim jedinim zahtevom, a to je hitna smena sadašnjeg v.d.direktora Prof. dr Gorana Radunovića.

Kako se kaže u saopštenju, zbog neprimerenog ponašanja v.d. direktora prof. dr Gorana Radunovića, u smislu nipodaštavanja i zastrašivanja zaposlenih i primene dvostrukih standarda, peticiju za njegovu smenu potpisalo je junu ove godine 165 zaposlenih u Institutu za reumatologiju, što čini više od 2/3 ukupno zaposlenih, odnosno 80% zdravstvenih radnika, uključujući i 70% nastavnika i saradnika Medicinskog fakulteta. Univerziteta u Beogradu, koja je potom i zvanično predata ministarki zdravlja i predsednici Vlade RS.

Zahvaljujući medijskoj podršci na našim prethodnim protestima, organizovan je sastanak naših predstavnika sa Ministarkom zdravlja Prof. dr Danicom Grujičić, a zatim i sa predsednicom Vlade republike Srbije, Anom Brnabić.

Međutim, situacija u Institutu za reumatologiju se pogoršava iz dana u dan, naročito posle objavljenog skandaloznog audio snimka, u kom v.d. direktora Prof.dr. Goran Radunović, viče na medicinsku sestru, preti joj i naziva je pogrdnim imenima. Svakodnevno se suočavamo sa nedopustivim verbalnim ponižavanjem, a od skora i fizičkim nasiljem od strane v.d. direktora. I pored nekoliko prijava podnetih za verbalno nasilje i mobing, Prof.dr Goran Radunović nastavlja sa pretnjama i zastrašivanjem, nastavlja da nas diskredituje u profesionalnom i moralnom smislu. Ukinuta je svaka mogućnost komunikacije sa njim, jer se “blindirao” u svom kabinetu, ispred kog je postavio interfon i kamere. Ne održavaju se stručni sastanci, haotično se zaposlenima menjaju radna mesta, tako da je funkcionisanje Instituta za reumatologiju ozbiljno ugroženo, a rešenja još uvek NEMA.

Uprkos nastojanju v.d. direktora da na sve moguće načine osujeti sindikalno delovanje lekara, zakonom propisano, uspeli smo da našu podružnicu vratimo centrali Sindikata lekara i farmaceuta. S obzirom da smo iscrpeli sve mogućnosti, da i pored upornog ometanja v.d. direktora, održimo kontinuitet rada zbog naših pacijenata, doneli smo odluku da naša dva sindikata (sindikat lekara i farmaceuta Srbije i Sindikat medicinskih sestara i tehničara) proglase štrajk od 26.10.2023, u skladu sa Zakonom - piše u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Dežurni krivac

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati