Beograd

Direktno.rs

29. 08. 2023. 18:21 4

Stanarima koji se bune što ih ograđuju žicom prete ISELJENJEM?

Stanarima Bačvanske ulice broj 14/2, odnosno stambenog dela Centralnog zatvora, koji se suočavaju sa problemom u vezi najavljene izgradnje žičane ograde oko stambenog dela, koji bi prema Urbanističkom planu mogao da ide do čak 5,2 metra visine, stiglo je upozorenje Zvonka Grulovića, upravnika CZ-a da će protiv svih stanara koji budu ometali izvođenje radova i ne budu uklonili svoje garaže biti pokrenut sudski postupak radi iseljenja!

Naredba da se radovi nastavljaju 30. avgusta i u kojoj se nagoveštavaju mogući sudski postupci radi iseljenja, "okačena" je na oglasnoj tabli i čime je upravnik CZ-a smatra legalnom.

Kako je Direktno.rs prvi pisao, gradonačelnika Aleksandra Šapića i SNS ne interesuju Beograđani, ni najava da će se u širom centru grada, žicom ograditi ne pritvorenici, već i slobodni građani i to ogradom višom čak od onih kojima su nacisti sprečavali Srbe, Jevreje, Rome, komuniste i ostali neželjeni živalj da pobegne iz koncentracionih logora.
Stanari su Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstvu građevine podneli zahtev za ponavljanje postupka u vezi izgradnje ogradnog zida, ali za sada nisu dobili nikakav odgovor.

Nakon poslednje naredbe, i upozorenja, da ne kažemo pretnje mogućim iseljenjem, stanari su posredstvom portala Direktno.rs javnosti, Ministarstvu pravde u čijem je sastavu i Okružni zatvor uputili sledeća pitanja:

- Da li je novcem građana Republike Srbije plaćena Eko patrola koja je raspremala navodnu deponiju u neposrednoj blizini CZ-a, baš na prostoru gde je predviđena izgradnja stambenih zgrada, zbog kojih se i podiže ogradni zid, da li je isto učinjeno u saradnji sa nadležnim gradskim službama, a ove aktivnosti je koordinisao činovnik opštine sa teritorije grada Beograda, inače blizak prijatelj ministarke pravde?
- Zašto se u Rešenju o izgradnji ogradnog zida broj: 351-05-02455/22-07 koje je donelo Ministarstvo građevinarstva infrastrukture i saobraćaja u obrazloženju nigde ne konstatuje da se izdaje dozvola za izgradnju ogradnog zida sa žicom oko stambenog dela Okružnog zatvora gde žive odrasli, ali i deca, te s tim u vezi da li je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija o navedenoj činjenici prilikom dostavljanja potrebne dokumentacije, a pre dobijanja saglasnosti za izgradnju, upoznala Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture?

- Da li je među članovima komisije koja je odlučila kojoj će firmi pripasti gradnja ogradnog zida bila snaja upravnika Centralnog zatvora Zvonka Grulovića?

- Da li se izgradnjom parkinga, zbog čega treba da se deci stambenog dela Centralnog zatvora uništi fudbalski teren na kom se igraju i odrastaju, uvećava tržišna vrednost nekretnina koje će se graditi u neposrednoj blizini, i da li je zemljište na kom treba da se gradi ogradni zid u sporu?
- Zašto Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ne donese rešenje o uklanjanju bespravno podignutih objekata umesto što preti stanarima prinudnim iseljenjem?

Zbog svega navedenog, kao i činjenice da u stambenom delu CZ-a žive većinom penzioneri, stari i bolesni stanari, kao i oko 40 dece i maloletnika, stanari pozivaju državu da reaguje dok situacija ne eskalira. U suprotnom, biće prinuđeni da u javnost iznesu nove detalje u vezi sumnji u zloupotrebe i da se bore za svoja prava.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati