Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

25. 08. 2023. 08:54 21

Uniforme od 250.000 evra za Šapićeve kontrolore

Javno komunalno preduzeće "Naplata prevozne usluge" Beograd dodelilo je posao nabavke uniformi za kontrolore u gradskom prevozu firmi "Mim Komerc". Vrednost ugovora iznosi gotovo 30 miliona dinara (bez PDV), što znači da će komplet uniformi za jednog zaposlenog, a ima ih 140, koštati gradski budžet oko 1.800 evra po osobi. Kada se tome doda PDV, uniforme za nove kontrolore koštaće više od 2.000 evra po zaposlenom.

Firma "Mim Komerc" i ranije je sarađivala sa Upravom Beograda, a njen profit značajno je povećan poslednjih godina. Najvećim delom zbog velikih ugovora za gradom, firma je između 2021. i 2022. godine ostvarila neto dobitak od 46 miliona dinara. Svi poslovi koje su dobili vezani su za grad Beograd.

U otvorenom postupku javne nabavke, javno preduzeće "Naplata prevozne usluge", osnovano po ideji gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, dodelilo je posao nabavke službene uniforme za kontrolore u prevozu firmi "Mim Komerc".

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je ranije da će Beogradski lični (BELI) vršiti kontrolu karata, ali je prošlog meseca promenio mišljenje, te najavio da će biti primljeno 140 kontrolora GSP. Oni će, kako je rekao, pomagati Belima.

Za potrebe 140 zaposlenih koji će kontrolisati naplatu karatu, iz gradske kase izdvojeno je 29.776.500 dinara (bez PDV), odnosno nešto više od 250.000 evra. Kada se taj iznos podeli sa brojem zaposlenih za koje se uniforma nabavlja, a kojih je u ovom trenutku 140, dobije se da je prosečna cena nabavke po zaposlenom 1.800 evra. I to bez PDV-a. Kada se on obračuna cena prelazi 2.000.

Prema podacima dostupnim na portalu Javnih nabavki, vidi da će, "Naplata prevozne usluge Beograd" od izabranog dobavljača kupiti zimske i letnje jakne (po 150 komada), džempere (150 komada), košulje sa dugim rukavom i polo majice sa kratkim rukavom (po 300 komada), zimske i letnje pantalone (po 300 komada), plitke cipele (150 komada), kao i zimske kape, zimske i letnje čarape, torbice, i oznake "grb grada" za kačket, torbicu i zimsku kapu.

Firma "Mim komerc" u prošlosti je već imala uspešnu saradnju sa Gradom Beogradom. Samo pre dva meseca, raspisan je tender za izbor firme kojoj će biti poveren posao promene natpisa na uniformi Komunalne policije, da bi na leđima pisalo Beogradski lični (BELI). Posao je dobila firma "Mim Komerc", koja je za taj ugovor dobila naknadu u iznosu od 11,7 miliona dinara, odnosno 100.000 evra.

Znatno unosniji posao ista firma dobila je pre dve godine, kada joj je Sekretarijat za poslove komunalne milicije dodelio ugovor za kupovinu uniformi za policajce u vrednosti od 186 miliona dinara (1,6 miliona evra). Ono što je bilo najčudnije u izboru ove firme jeste to što su na tenderu pristigle još dve ponude, obe povoljnije od "Mim Komerc", ali je posao dobila upravo ova firma.

Firma "Mim Komerc" koja je registrovana za proizvodnju odeće osnovana je 1992. godine i najpre je bila u vlasništvu Milana Maksimovića, kasnije Mirjane Maksimović, a od januara 2020. godine vlasnik je Marko Maksimović.

Preduzeće je sve do 2018. godine imalo godišnje prihode između sedam i 15 miliona dinara, da bi pre tri godine dosegli prihode od 39,2 miliona, 2019. godine 41,4 miliona dinara, da bi 2020. godine bili skoro pet puta veći - 199 miliona dinara, o čemu je ranije pisala Nova ekonomija. Prošle godine firma je prihodovala 178 miliona dinara, ali je ostvarila čistu zaradu od 56 miliona dinara.

Samo između 2021. i 2022. godine firma je ostvarila neto dobit, odnosno zaradu u vrednosti od 46 miliona dinara.

Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu (CLS) podseća da se i dalje očekuju nova izdvajanja za kontrolore, imajući u vidu podatke iz rebalansa budžeta.

- Preduzeće JKP "Naplata prevozne usluge" je programom poslovanja planiralo da na kraju 2023. godine ima 680 zaposlenih. Rebalansom 1 programa poslovanja iz aprila 2023. godine smanjili su planirani prijem zaposlenih na 66, a rebalansom 2 opet povećavaju broj zaposlenih na 256. Šta će ti zaposleni da rade, ako je predviđeno da "Beli" vrše kontrolu karata u prevozu? Da li se planira prijem kontrolora, s obzirom na to da planiraju nabavku službenih uniformi u iznosu od 64 miliona dinara? Preduzeće rebalansom 2 planira nabavku ostale opreme za potrebe preduzeća u iznosu od 35 milona dinara bez preciznog navođenja šta je u pitanju, dok planira smanjene nabavki opreme i softvera u odnosu za rebalans 1, takođe bez detaljnog navođenja - objašnjava Jovanović.

Puno nejasnoća bilo je oko reforme javnog prevoza u Beogradu. Nakon raskida ugovora sa Kentkartom, u čijem sistemu su bili i kontrolori javnog prevoza, Šapić je najavio da će kontrolu karata vršiti Beogradski lični. Izričito je rekao da građani samo njima treba pokazuju dokaze o uplati usluge prevoza.

Ipak, nakon prvobitne ideje, Šapić je odlučio da posao naplate, pored Belih, poveri i kontrolorima.

- Oni neće samo raditi kontrolu karata, već i kontrolu vozila. Imao sam sastanak sa svim privatnim preduzetnicima da ih informišem o novim pravilima, koji se nadam da će ukalkulisati u svoj sistem funkcionisanja, jer ako to ne budu radili, biće kažnjavani - rekao je Šapić na konferenciji za novinare u Skupštini grada u julu.

On je istakao i istakao da će kontrolorima plate biti veće za oko 30 odsto od onih u Kentkartu i da će biti velika podrška u kontroli karata komunalnim milicijacima (BELI).

Nova.rs je nedavno objavila da će BELI dobiti montažne kućice, koje će biti postavljene širom grada. Posao je dobila firma W.D. Concord West, a ugovor je vredan 1,3 milijarde dinara.

Pored ugovora vrednog više od milijardu dinara, najviše pažnje privukla je činjenica da je unosan posao dobila i firma "Concord West". Osim višemilionskih ugovora koje je dobila od države, firma je dovođena u vezu sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, ali i biznismenom i vlasnikom firme Južna Bačka, Dragoljubom Zbiljićem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati