Beograd

Direktno.rs

08. 08. 2023. 13:46 1

Bastać: Za 27 smrti odgovorna vlast

Obeležavajući Dan građevinara, osnivač Kancelarije za lokalne i inovativne politike Marko Bastać upozorava na nemilosrdne i neljudske uslove u kojima rade građevinski radnici u Srbiji i kaže da "smrt čak 27 građevinskih radnika tokom prošle godine direktan rezultat nebrige i javašluka koji vlada u građevinskom sektoru".

- Zanimanje građevinskog radnika je zvanično najopasnije zanimanje u Srbiji i profesija viskog rizika, jer od ukupnog broja svih poginulih radnika koji iznosi 47, broj poginulih građevinskih radnika je 27, što je skoro 60 odsto od ukupnog broja - poručuje Marko Bastać dodajući da je svaka od nesrećnih smrti građevinskih radnika tokom 2022. godine mogla je biti sprečena da su uslovi rada kontrolisani i da rad na crno nije opšteprihvaćena i čak podržavana praksa.
Podaci Demostata pokazuju na 100 hiljada građevinskih radnika u Evropskoj Uniji pogine - šest, dok je u Srbiji taj broj čak 4 puta veći. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji je u građeviskom sektoru 2022. godine bilo zaposleno 120 hiljada ljudi, a poginulo je čak 27.
- Dodatni problem predstavlja činjenica da ogroman broj radnika zbog neprijavljenog radnog odnosa, nema pravo na zdravstvenu zaštitu, pa i povrede koje se na radu neretko dešavaju saniraju bez adekvatnog lekarskog nadzora - kaže Bastać, ističući da čak četvrtina radnika na gradilištima radi konstantno na crno, čime osim neregulisanaih zdravstvenih nemaju ni regulisana penziona prava, a nije tajna da tokom radnog veka poslodavcima ostvaruju ekstra profit.
Kancelarija za lokalne i inovativne politike (KLIP) apeluje na građevinske investitore da odgovorno obavljaju svoje poslovanje, kao i na nadležne organe da obezbede uslove, stroge kontrole i poštovanje zakona i propisa u oblasti gradnje i da ne dozvolljavaju povlašćenim investitorima da štede na prijavi i obezbeđivanju uslova za radnike.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati