Beograd

[ Izvor: K1info.rs ]

31. 05. 2023. 13:58 4

Nove mesečne karte se prodaju bez FISKALNOG računa?

Beograđani tvrde da se nove mesečne karte za prevoz prodaju bez fiskalnog računa! Kako su javili čitaoci K1info.rs, na više prodajnih mesta u Beogradu, građane koji su satima čekali u redu kako bi kupili svoju mesečnu kartu sačekalo je neprijatno iznenađenje.

- Čekala sam u redu dva sata za ovu karticu, a dobila sam običan papirić, bez ubeleženih ličnih podataka, a na njoj nema čak ni moje fotografije... Da stavar bude gora, nisam dobila fiskalni račun, što je koliko znam obavezno, po zakonu! Pitam se kome ide naš novac. Došla sam do zaključka da je ovo klasično maltretiranje naroda koji čeka u redu za neki "papirić" i da nas bukvalno prave budalama, s obzirom na to da dajemo novac, a da ne dobijimo čak ni fiskalni račun i da, na kraju, mi nemamo nikakav dokaz o kupovini - kaže jedna Beograđanka.

Građani kažu da nije samo fiskalni račun problem.

Prema njihovim tvrdnjama za povlašćene kategorije, recimo, penzionere, koji nemaju još 65 godina, potrebno je kopirano rešenje o penziji i očitana lična karta.- Sa tim podacima može da radi šta god ko poželi, jer se ne potpisuje nikakav papir o zaštiti podataka o ličnosti. Fiskalnog računa nema, a što je najgore, ni operateri call centra ne znaju informacije šta je kojoj grupi potrebno od dokumenata. Niko se nije setio da obavesti ljude šta treba da donesu da bi došli do svojih papirnih mesečnih karata. Ne postoji spisak potrebne dokumentacije, nego svi pitaju zaposlene na šalteru, a onda se stvaraju nenormalne gužve - kaže još jedan sugrađanin.

Čelnici Grada Beograda obećavaju da će jednog dana sve to da funkcioniše, ali, sada je, kako tvrde Beograđani, opšti haos, a ono što ih još više obeshrabruje jeste činjenica da ih i sledećeg meseca čeka isto: kopiranje i očitavanje, predavanje i, verovatno, ponovo bez fiskalnog računa.
Ostaje i otvoreno pitanje koliko je ovakva karta podložna zloupotrebama, da li će neko od putnika pokušati da je falsifikuje i na koji način će kontrolori moći to da spreče. Takođe, ovakva karta otvara mogućnost i da više ukućana koristi istu kartu u različitim periodima dana, piše K1info.rs.

Podsetimo, mesečne karte za jun mesec, prodaju se na šalterima GSP-a i izgledaju veoma jednostavno. Mesečna karta za zaposlene prodaje se za period od 30 dana. Za zonu A to je A30 i ona košta 2.200 dinara, za zonu B oznaka je B30 i ona košta takođe 2.200 dinara, dok je karta za obe zone C30, a cena joj je 3.300 dinara Na papirnoj karti piše datum i vreme izdavanja, broj, kao i vreme do kad važi.

Sve mesečne karte kupljenje putem SMS-a ili na nekom od prodajnih mesta JKP "Naplata prevozne usluge", važe mesec dana, bez obizira na to kog datuma je obavljena kupovina. To znači da, ukoliko mesečnu kartu za javni prevoz kupite, na primer, 7. juna, ona važi do istog datuma sledećeg meseca (7. jul). Takođe, postoji mogućnost kupovine karata putem SMS poruke, ali se dobar deo građana ipak odlučio za tradicionalniji način, bar ako je suditi po gužvama na šalterima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati