Beograd

[ Izvor: List Nova ]

25. 03. 2023. 16:50 5

Popović: Siledžijsko ponašanje Šapića plaćaju građani

Predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Mila Popović rekla je u intervjuu za list "Nova" da Beograđanima ne može biti bolje sve dok je na čelu glavnog grada bahata, korumpirana i nestručna vlast. Govoreći o gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću, Popović je rekla da njegovo siledžijsko ponašanje i lažna obećanja plaćaju Beograđani, te da su se od njega odrekli i odbornici vladajuće većine.

Poslednjih dana glavna tema u Beogradu je situacija sa pozorištem "Boško Buha". Kako gledate na to?

- Ne mogu, a da ne budem lična kada je tema pozorište "Boško Buha". Tamo su me roditelji vodili da gledam neke od prvih predstava. Tamo sam želela i svoju decu da vodim, ali nažalost ne mogu, jer rekonstrukcija traje od 2014. godine. Na tim daskama su mnogi gledali bajke i maštali da postanu dobri junaci kada porastu. Sada "junaci doba zlog" izmeštaju ovo pozorište iz srca grada Beograda, da bi vekovni centar pomerili u njihov Beograd na vodi, kao što su nam već uzeli Beograđanku, Sava Centar, železničku stanicu, beogradsku obalu. I sve to zbog privatnih interesa omiljenih naprednjačkih biznismena i investitora koji prekrajaju Beograd kako hoće.

Već godinama se ovaj, kao i svi drugi problemi u Beogradu, ne rešavaju i mi apsolutno podržavamo glumce i ceo kolektiv pozorišta i razumemo njihov strah od mogućnosti da jedna ovakva kulturna institucija samo nestane. Ako se ovako nastavi, Beograd će ostati bez svojih simbola. Ako ne zaustavimo politiku sečenja, rušenja i betoniranja ovaj grad će se izučavati kao primer kako investitorski urbanizam može da ubije život.

Kakav epilog očekujete u sukobu između "Kentkarta" i Grada Beograda?

- Sve što Šapić radi na kraju plaćaju Beograđani. Njegovo siledžijsko ponašanje i lažna obećanja se plaćaju našim parama. Plašim se da će ovo izazvati kolaps u naplati karata. Već sada Beograđani plaćaju dve firme, jedan Kentkart i drugu beogradsku za naplatu karata koja ne radi apsolutno ništa. Da podsetim, trenutni gradonačelnik je rekao da je dogovorio raskid ugovora sa Kentkartom, a onda preti tužba jer nije i na kraju će, ako se ne dogovore, Beograđani plaćati penale. U međuvremenu gradonačelnik je osnovao novu firmu za naplatu karata i tamo smestio sebi bliske ljude i dao im velike plate. I to plaćamo mi.

Slično je sa besplatnim udžbenicima koje je SNS vlast ukinula 2013. godine i ne ume da ih vrati iako je budžet grada duplo veći danas nego 2012. godine. Ne ume, jer Šapić kada ne zna šta će, izađe pred medije i nešto obeća, a tek posle pokušava da organizuje to što je obećao. Konkretno nije dogovorio ništa sa izdavačima kako će im to platiti, pa sada niko ne zna da li će đaci u septembru od Grada dobiti besplatne udžbenike, kao što su dobijali dok je graonačelnik bio Dragan Đilas ili će roditelji morati da ih plaćaju sami kao što to rade od kada su na vlasti Mali, Vesić i Šapić.

U javnosti se neretko govori da Šapić nema veliku podršku unutar SNS. Hoće li ga stranka pustiti "niz vodu"?

- Mene ne interesuje ni Šapić ni SNS. Mene interesuju Beograđani, a oni su svoje rekli i pre godinu dana. Tada su Šapić i svi oni zajedno izgubili izbore jer je 70.000 Beograđana više glasalo protiv ove vlasti. Da ova gradska vlast nema legitimitet, priznao je čak i Aleksandar Vučić, a Šapića su se odrekli i odbornici stranke u kojoj je trenutno, kada nisu glasali protiv zahteva za njegovu smenu, koju je Stranka slobode i pravde inicirala, a ostatak opozicije prihvatio. To je jasna poruka da sam snosi odgovornost za sve što radi. Objektivno ne postoji niko dobronameran ko barem jednom nedeljno kada čuje i vidi gradonačelnika i njegove izjave ne pomisli kako ga je sramota što takav čovek obavlja ovu funkciju.

Na sednicama Skupštine Šapić napada opoziciju, neprimereno odgovara na novinarska pitanja, a vas je u nekoliko navrata gotovo vređao. Šta vam to govori o njemu?

- To je isto kao što vređa novinare, građanske aktiviste, druge odbornike, komšije. Meni je sa skupštinske govornice spominjao i članove porodice. Da hoću da se bavim likom i delom Aleksandra Šapića, ja bih mogla da pričam o tome kako je kao predsednik opštine Novi Beograd bespravno gradio i maltretirao svoje komšije, mogla bih da pričam kako je i ozakonio svoju vilu protiv zakona, mogla bih da pričam o nabildovanim momcima sa kapuljačama na glavama koji rasteruju ljude koji protestuju …. Niko, međutim, nema koristi od te moje priče koju svi već znaju.

Ja mislim da je moja uloga, kao odbornice i predsednice beogradskog odbora najjače opozicione stranke, da predlažem sa svojim kolegama konkretna rešenja za probleme mojih sugrađana. Mi smo predložili i besplatne obroke i besplatne udžbenike za sve osnovce i srednjoškolce, da kladionice imaju prozirne izloge i da ne mogu da se reklamiraju na igralištima za decu, kao i da se zatvore sve kladionice koje krše zakon i nalaze se na manjoj udaljenosti od 200 metara od škola, da se uvedu rampe za decu sa invaliditetom u škole, da se obezbede dnevni centri za osobe sa demencijom i mnoge druge stvari. Za to SNS većina ne glasa. Samo promenom sistema možemo da onemogućimo da se takvi ljudi ikada više nađu na pozicijama gde se odlučuje o životima građana.

Očekujete li da do kraja godine budu raspisani beogradski izbori, što je vaša stranka u više navrata tražila?

- Izbore smo tražili od prvog dana jer ova vlast nema legitimitet. Jedina smo stranka koja nikada nije odustala od tog zahteva, jer smo od prvog dana znali da Beogradu i Beograđanima ne može biti bolje sve dok ne smenimo ovu nestručnu, bahatu i korumpiranu vlast koja ruši Beograd i maltretira Beograđane. Drago mi je da je većina naših kolega iz opozicije prestala da priča o tome kada će se boriti kroz institucije i da su shvatili da je obaveza svih koji su protiv ove vlasti da traže izbore jer samo tako možemo prekinuti ludilo u kome se jedna ulica sa četiri imena, rekonstruiše preko 900 dana, ili u kojoj dve naprednjačke garniture nisu u stanju da rekonstruišu školu Mitraljeta u Batajnici, pa deca već više od godinu dana putuju u druge škole.

Da li razmišljate s kim biste mogli u koaliciju na narednom izborima?

- Mi dobro sarađujemo unutar odborničke grupe sa našim kolegama iz Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret i sindikata Sloga i oni su naši partneri, ali smo otvoreni za sve predloge i drugih stranaka opozicije kada je u pitanju kritika i smena ove gradske vlasti.

Bliži se jun, kada je planirano da se krene sa rušenjem Starog savskog mosta? Šta će SSP preduzeti tim povodom?

- Stari savski most je još jedan simbol grada koji nameravaju da sruše samo zato što smeta stanovnicima Beograda na vodi. Moramo prekinuti to rušenje koje su započeli "kompletni idioti" u Savamali i koje se odvija po željama Aleksandra Vučića, a u izvedbi Malog, Vesića i Šapića. Oni nisu u stanju da podignu nijedan most, ali znaju da ga ruše. Mi smo sa kolegama iz opozicije pisali ambasadi Francuske i BNP Paribas banci i pozvali ih da ne finansiraju projekat koji je netransparentan i kojim se ruši simbol borbe protiv fašizma. Nikada nećemo odsutati od borbe za most koji je svedočanstvo kako Beograđani ne pristaju na rušenje i kako se bore protiv onih koji uništavaju naš grad. I zate što u toj borbi pobeđujemo, baš kao što ćemo na prvim sledećim gradskim izborima smeniti ovu SNS vlast, da nam se sve ovo više nikada ne ponovi - zalključila je Mila Popović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati