Beograd

Direktno.rs [ Izvor: Nova.rs ]

08. 03. 2023. 13:05 8

Ko stoji iza "selidbe" buvljaka sa Novog Beograda?

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić nedavno je najavio da će se buvljak sa Novog Beograda preseliti na Miljakovac, gde, prema njegovim rečima, postoji odgovarajući prostor koji je u vlasništvu Grada. On je naveo i da činjenica da buvljak nije do sada iseljen može da bude problem, budući da je zemljište na Novom Beogradu prodato i da njegov sadašnji vlasnik može da podigne tužbu protiv grada. Podsetimo, vlasnik lokacije na kojoj se buvljak trenutno nalazi, od 2019. godine je Srđan Milovanović, vlasnik kompanije Kopernikus.

Sredinom avgusta 2019. godine u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda organizovano je javno nadmetanje, na kojem je prodato zemljište u Bloku 43, koje je plaćeno 2,36 milijardi dinara, odnosno oko 20,2 miliona evra, piše Nova.rs.

Prema rečima tadašnjeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, za učešće na licitaciji za prodaju zemljišta od dva hektara prijavila su se tri investitora, a "najveću ponudu dalo je preduzeće čija je pretežna delatnost izgradnja stambenih i nestambenih zgrada".

Kompanija Kopernikus još tada je na ovoj lokaciji najavila izgradnju Kopernikus Tower-a, "najmodernijeg I najvećeg poslovnog kompleksa u zemlji i regionu".

Ovaj kompleks bi, prema najavama, trebalo da bude površine 100.000 kvadratnih metara.

Pored toga što bi objedinio sve poslovne ogranke kompanije Kopernikus, tu bi trebalo da bude I studijski prostor čija se gradnja planira za televizije Prvu i B92, a koje su takođe u Milovanovićevom vlasništvu.

Podsetimo, prvobitni plan bio je da se buvljak iz Bloka 43 preseli na Bežanijsku kosu. Međutim, taj plan je u ovom trenurku "na čekanju".

Prema Šapićevim rečima, postoje "pravno-imovinski problemi sa tim zemljištem", zbog čega je pitanje kada bi mogli da počnu radovi na toj lokaciji.

Zbog toga je lokacija na Miljakovcu privremeno rešenje, a na tom mestu se od 1984. do 1999. godine bila pijaca, a prostor pripada Javnom komunalnom preduzeću Beogradske pijace.

- Vraćamo mu namenu kroz ovo prebacivanje buvljaka sa Novog Beograda, a Bežanija ostaje u planu kada se steknu uslovi za to - rekao je gradonačelnik Beograda.

Bliskost sa SNS-om

Inače, kompanija Kopernikus, čiji je Milovanović vlasnik, odavno se dovodi u vezu sa Srpskom naprednom strankom. Zvezdan Milovanović, brat vlasnika te firme Srđana Milovanovića, bio je poverenik SNS za grad Niš. Kako je objavio Istinomer, on je u novembru 2021. izabran za člana Predsedništva SNS.

Kopernikus je inače vlasnik dve televizije sa nacionalnom frekvencijom - TV Prva i B92, a u centru pažnje našla se i kada je Telekom Srbija kupio kablovskog operatera "Kopernikus technology", čiji je Srđan Milovanović bio suvlasnik. Prema pisanju medija, Telekom je taj poslovni poduhvat koštao čak 195 miliona evra.

U avgustu 2019. Kopernikus je kupio i zemljište na kom se nalazi beogradski buvljak. Reč je placu, površine od 20.500 kvadrata, koji je plaćen oko 20 miliona evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati