Beograd

Direktno.rs [ Izvor: Global Design News ]

27. 03. 2022. 18:26 39

Kako će izgledati vila Željka Mitrovića na Dedinju (FOTO)

Vlasnik televizije Pink Željko Mitrović uveliko gradi vilu u Užičkoj ulici, o čemu je Direktno.rs pisao još 2020. godine. Kupio je plac na Dedinju u vrednosti od, kako se priča, između tri i četiri miliona evra, pritom demonstrirajući na delu bahatost, budući da je stradao platan iz 1929. godine. A sada je na portalu "Global Design News" obelodanjeno kako će izgledati ta vila, uz tekst koji stilom podseća kao da ga je pisao neki od njegovih novinara.

Naime, Mitrović je sa suprugom Milicom 2019. postao vlasnik najskuplje nekretnine u Beogradu, kupivši je, navodno, od kontroverznog biznismena Stanka Subotića.

A sada je sajt "Global Design News" objavio fotografije pomenute vile, predstavivši je kao "čudo neviđeno", kao nešto što do sad nije moglo da se vidi u srpskoj arhitekturi, "svojevrstan i impozantan spoj klasičnog i modernog".

Sajt navodi da je zamak projketovala beogradska firma M Enterijer u neoklasičnom stilu, koji, kako se navodi na sajtu, u modernoj arhitekturi predstavlja “apsolutni izraz modernog doba, zasnovan na kulturnom nasleđu i vrednostima”. Takođe, autor teksta ocenjuje da ovaj projekat prevazilazi ono lično, u ovom slučaju porodično (ili možda pak, pinkovsko), te da ima za cilj da čitavom Beogradu, a samim tim i Srbiji, izgradi nešto što dosad nije bilo viđeno na ovim prostorima.

Oni koji su uspeli da pročitaju i "prežive" ovu nadahnutu priču o Željku Mitroviću kao poborniku neoklasicizma, kulture, tradicije, nasleđa i očuvanja vrednosti, u daljem tekstu na sajtu "Global Design News" mogli su da otkriju još neke detalje o njegovom budućem pordičnom domu. Između ostalog se navodi da je zgrada isprojktovana po uzoru na drudge beogradske građevine, podignute, mahom između dva rata prošlog veka.

Osnova objekta je u obliku obrnutg ćiriličnog slova "P", čime se dobija centralno i zatvoreno dvorište. Istina, pomenuta zdanja koja su poslužila kao očigledna inspiracija, nisu zidana kao porodična, već naprotiv, nacionalna, poput Narodne skupštine, Tehničkog fakulteta, Narodne banke, Univerzitetske biblioteke, pa čak i Belog dvora - rezidencije kraljevske porodice Karađorđević, navodi dalje ovaj portal.

Kupole, dvorski ulaz, bazeni na krovu, SPA, tertana, multimedijalne prostorije za koncerte, muzički studio, bioskop, sala za sport, plafoni visoki preko šest metara, četiri lifta, bezbroj spavaćih soba, nepregledne trpezarije, garderoberi na dva nivoa,terasa na vrhu s poanoramom Beograda i naravno bilioteka - samo su deo onoga što bi trebalo da se nađe u novom Mitrovićevom neoklasičnom zdanju za očuvanje tradicije, a što je nadahnuto predstavljeno na pomenutom portalu kao nešto što do sada nije viđeno.

Da podsetimo, portal Direktno.rs je još pre godinu i po dana pisao o tome da Željko Mitrović gradi vilu u Užičkoj ulici broj 2, na Dedinju, te da je ona, kako se pričalo, vrednosti između tri i četiri miliona evra.

Demonstrirao je tada dozu sile i bahatosti, budući da nije dozvolio da mu se bilo šta ispreči na putu, pa ni platan iz 1929. godine, pa je, u duhu onoga što je u Beogradu radio Goran Vesić, pomenuti platan posečen...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 39

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati