Beograd

Direktno.rs

24. 09. 2021. 14:53 5

PROTEST Advokati obustavili rad: Stop bankarskom teroru (FOTO)

U Beogradu održan je protest advokata, koji su na jedan čas obustavili rad, ispred Vrhovnog kasacionog suda zbog dopune svog stava iz maja 2018. godine prema kojoj banke imaju pravo da naplaćuju naknade na ime troškova obrade kredita.

Prethodno je Advokatska komora Srbije doneo je odluku o jednodnevnoj obustavi rada advokata za današnji dan.

- Obustava se odnosi na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama. U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta - navodi se u saopštenju.

Veliki broj advokata, ali i građana Beograda okupio se ispred Vrhovnog kasacionog suda u znak protesta zbog usvojene dopune suda koja odobrava pravo banaka na dodatnu naplatu troškova obrade kredita.

Okupljeni su ostavili ispred VKS venac sa cvećem i čitulju pravdi na kojoj piše: "Umrla je 16. semptembra 2021. godine u ovoj zgradi, ožalošćeni: advokati i narod."

Advokat Milos Andrijasević se obratio prosutnima i rekao da je dana 16.9 naša država prestala da postoji.

- Naša sveta dužnost je da tu državu povratimo. od 19. veka banke su samo mogle da naplate kamatu, a od 16.9 neimenovana institucija koja je izgubila pravo da se zove Vrhovni sud je odlučila da naplaćuju kamatu i maglu.Tog dana je izvršen državni udar - kazao je advokat.

Takođe, su okupljeni zapalili sveće pod venca i čitulje koje su ostavili.

Podsetimo, VKS je prošle nedelje usvojio dopunu svog stava iz maja 2018. godine, prema kojem su se sudovi do sada upravljali kada je reč o tužbama građana protiv banaka zbog naplate troškova obrade kredita. Prema toj dopuni, banke imaju pravo da naplaćuju naknade na ime troškova obrade kredita, bez obaveze da navode strukturu i visinu pojedinačnih troškova od kojih se te naknade sastoje. Isto važi i za naplatu premije osiguranja stambenih kredita kod NKOSK.

Advokatska komora Srbije smatra da je doneti pravni stav da je pravno valjana odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod NKOSK u direktnoj suprotnosti sa dosadašnom nespornom praksom svih sudova u Srbiji, uključujući i Vrhovni kasacioni sud. Primena ovakvog stava dovela bi do gubitka sporova na štetu građana, a u korist banaka, smatraju u AKS.

Pre nekoliko dana advokati su takođe održali protest ispred VKS, gde su pokušali da predaju svoje zahteve, a reagovala je i policija. Sudska straža je ušla u sukov sa advokatima koji su pokušali da uđu u sud.

Pred kraj protesta okupljeni su blokirali raskrsnicu Nemanjine i Kneza Miloša.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati