Beograd

Direktno.rs

25. 06. 2021. 12:05 7

Građani traže zaštitu od buke pred Sudom za ljudska prava

Zbog buke iz ugostiteljskih objekata i nečinjenja domaćih vlasti, grupa građana iz Beograda podnela je ove nedelje Evropskom sudu za ljudska prava zahtev da naloži Republici Srbiji da sprovodi svoje zakone, piše u zajedničkom saopštenju udruženja "Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku" i "Beograđani protiv noćne buke".


Pozivajući se na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, građani iz raznih delova Beograda i dva udruženja obratili su se Sudu u Strazburu navodeći da im je zbog nesnosne buke iz gradskih klubova i kafića ugroženo pravo na poštovanje doma, privatnog i porodičnog života, kao i da su izloženi mučenju, ponižavajućem i nečovečnom postupanju, i o tome podneli dokaze.

Obraćanje evropskom sudu usledilo je pošto je Prvi osnovni sud u Beogradu početkom juna doneo presudu u korist stanara Cetinjske ulice konstatujući da Beograd nije preduzeo sve mere koje ima na raspolaganju da bi građane zaštitio od buke. Gradska uprava nijednom rečju nije reagovala na presudu, a buka u gradu postala je nesnosna nakon popuštanja epidemioloških mera i izjava zamenika gradonačelnika Beograda da grad "sada slavi život" i da će "ovog leta živeti punim plućima".

- Očekujemo da će Evropski sud za ljudska prava razumeti ozbiljnost povrede naših prava i naložiti našoj državi da buku u životnoj sredini svede na zakonom propisane nivoe. Nadamo se odgovoru u narednih nekoliko nedelja - kaže Marina Mijatović, advokatica podnosilaca zahteva.

Iz udruženja "Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku" i "Beograđani protiv noćne buke" poručuju da gradska uprava obmanjuje javnost tvrdnjama da su potrebni novi propisi da bi se ovaj problem rešio i da postojeći zakonski okvir već nudi rešenja. Ova dva udruženja pozivaju ne samo Beograđane već i građane iz drugih gradova i manjih mesta u Srbiji da im se jave i priključe novom obraćanju Sudu za ljudska prava, koje je u planu tokom jula.

Evropskom sudu za ljudska prava mogu se obratiti svi građani zemalja članica Saveta Evrope, kao potpisnica Evropske Konvencije o ljudskim pravima, koji smatraju da su im povređena prava propisana ovom konvencijom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati