Beograd

Direktno.rs

07. 06. 2021. 06:00 2

HOROR! Obrenovčani na udaru deponije (VIDEO)

Proteklih mesec dana selo Grabovac, nadomak Obrenovca, bilo je čak sedam puta na direktnom udaru crnih oblaka pepela sa deponije Termoelektrane „Nikola Tesla” u Obrenovcu. Kako navode meštani, u ovim oblacima se kovitlalo nekoliko desetina puta više čestica industrijske čađi nego što je dozvoljeno

- Pepeo se razvejava iz takozvane kasete, tačnije sa deponije posle svakog naleta vetra. Deponija bi trebalo da bude pod stalnim vodenim ogledalom kako bi prskanjem bilo sprečeno razvejavanje pepela. Međutim, tokom maja smo čak sedam puta bili na udaru crnih oblaka. Posle silovitih naleta prozori na kućama, travnjaci, bašte i dvorišta su nam bila prekrivena debelim naslagama čađi i pepela. Najveći problem je što su čestice pepela u vazduhu i što ih svi mi neminovno udišemo, koliko god da nastojimo da se zaštitimo - kaže meštanin Grabovca i ističe da je u selima u okolini Obrenovca u zabrinjavajućem porastu stopa smrtnosti od karcinoma pluca u nazad 20 godina.

On kaže da je njegov brat umro od raka pluća u 51. godini, a da se broj obolelih iz godine u godinu stalno povećava.

- Kad god su se predstavnici sela obraćali nadležnima u Termoelektrani „Nikola Tesla” govorili su nam da je u pitanju navodno ljudski faktor i da će problem razvejavanja čestica biti rešen. Deponija je trenutno dostigla visinu od nekoliko desetina metara zbog čega pepeo lakše odleprša na vetru. Teško je kontrolisati pepeo u takozvanoj kaseti kada ne rade mlaznice, koje bi trebalo da ga prskaju i spreče rasipanje - konstatuje naš sagovornik i dodaje:

- Obrenovački vazduh je 28. maja bio čak dva do tri puta zagađeniji kada su oblaci pepela pod naletom vetra ponovo prekrili naša dvorišta. Sve je bilo crno, a na snimcima koje su meštani zabeležili mobilnim telefonima vidi se da je samo jak mlaz vode mogao da spere naslage. Slična zagađenja se dešavaju gotovo svakog leta i pitanje je zašto se niko time ni ranije nije bavio. Za sedam godina je protiv ovo preduzeća podneta samo jedna prijava, ali je i ona povučena - kaže on i poručuje da nadležni treba hitno da reaguju da se ovo više ne bi ponavljalo.

A posle dužeg apela preko društvene mreže Facebook, 02.06.2021. oglasio se i predsednik opštine, Miroslav Čučkovic: “Ja sam zvao 100 puta, nije mi jasno zašto se ne prska to pepelište.”

- I na tome se završilo - zaključuje sagovornik Direktno.rs.

Inače, u deponijama TE "Nikola Tesla" ima 80 miliona tona pepela. Takozvana "Kaseta 1", jedna od dve obrenovačke deponije pepela, a 2013. je dosegla nekoliko desetina metara nadmorske visine zbog čega je bilo u planu njeno gašenje zatrpavanjem zemljom. Druga deponija je veća i ostala je u upotrebi. 

Za proteklih, vise od 30 godina, na obe deponije se nataložilo 70 do 80 miliona tona pepela.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati