Beograd

[ Izvor: Politika ]

13. 04. 2021. 17:04 8

Od ponosa do rugla - već propala podloga na Savskom keju!

Ako bi neko šetače na Savskom keju upitao da li je njegova rekonstrukcija okončana, niko, verovatno, ne bi znao precizno da odgovori. I to s razlogom. Majstori su u ovaj deo Karađorđeve i na Savski kej došli pre dve i po godine i do danas stalno neko od njih je prisutan i nešto raducka.

Na keju ovih dana radnici uz ogradu menjaju ne tako davno postavljen, a već sada uveliko uništen i izlomljen deking - dekorativnu pločastu podlogu. Ona je na potezu od Brankovog mosta do Beton hale na više mesta ne oštećena - nego uništena. Obnova dekinga počela je iz pravca stubova mosta i biće rađena kompletno do Beton hale. Na to upućuje i petnaestak sveže dovezenih paleta sa novom podlogom, piše Politika.

Da li je ona otpornija od one koja se trenutno menja? Iz Direkcije za građevinsko zemljište poručuju - upravo tako.

- Zamena kompletne podne obloge na Savskom keju počela je juče i uradiće se o trošku izvođača. Ranije ugrađena podloga bila je namenjena pešačkom kretanju, ali se na tom prostoru odvijaju i druge aktivnosti, usled čega je potrebno da izvođač ugradi deking veće nosivosti i ojača potkonstrukciju. Ugovoreni rok za izvođenje radova biće produžen za 60 dana, koliko je bilo potrebno da se nabavi i dopremi nova podna obloga. U slučaju da izvođač neopravdano ne završi radove u ugovorenom roku predviđeno je aktiviranje bankarskih garancija -navode iz Direkcije.
Kada je reč o utisku građana o dekingu, deo njih smatra da je odabir materijala za popločavanje dela keja loš, ocenjujući da je suviše "mekan" za svakodnevno gaženje, a pre svega za prelaženje skejtbordova i bicikala. Možda, zaista, nije najsrećnije rešenje, ali kako deluje, taj deking na keju nije toliko brzo propao zbog pešaka ili ljubitelja nemotorizovanih prevoznih sredstava, nego zbog nasilnog lomljenja. Jer istim materijalom popločan je još ranije i prostor od pasarele do restorana "Belavista", pa u tom delu ipak nije propao do danas, iako se i tamo vide tragovi biciklističkih guma i skejtova, navodi Politika.

Na keju nije problem samo deking čija je zamena u toku. Nije jasno zašto i dalje nema kanti za smeće, osim one jedne jedine, jer đubrijere su odavno dovezene i neotpakovane stoje podno Brankovog mosta. Da su kante uveliko postavljene, ne bi na svakom koraku na Savskom keju, i na travnjaku i na pločniku, bile razbacane limenke, kesice, maramice, papiri, opušci... Kako kažu u Direkciji, mobilijar koji je dopremljen na gradilište biće ugrađen do kraja izvođenja radova i do tada izvođač mora da otkloni i oštećenja na javnoj rasveti, odnosno na svetiljkama duž biciklističke staze.
- Svi nedostaci u bilo kom segmentu radova moraju da budu otklonjeni i ispravljeni pre primopredaje izvedenih radova - napominju u Direkciji.

Sugrađani se jednako žale i da komunalne službe ne održavaju dovoljno tek uređen kej, ocenjujući da je pločnik neprestano prljav.

Nadležne službe kao da su napokon čule deo apela građana pa su juče na keju radnici kosili travu i sadili je tamo gde je nedostajala.
Kada se sve sabere, jasno je da projekat preuređenja Karađorđeve i Savskog keja, koji je započet u jesen 2018. i koji je prvobitno trebalo da bude okončan u januaru 2020, i dalje zvanično nije gotov i posle brojnih produžetaka i raznih opravdanja nadležnih.

Građanima već duže vreme nije jasno i zašto na keju četiri klupe, koje su odavno dovezene, stoje neraspoređene, iako je jasno da su dopremljene kako bi bile postavljene u ovom delu šetališta. Pitaju se da li je reč o lenjosti i neorganizovanosti onih koji treba klupe da razmeste ili još nije doneta odluka gde tačno te preostale klupe treba da budu stavljene. Iz odgovora Direkcije može se naslutiti da će i one uskoro biti razmeštene na konačne pozicije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati