Beograd

S. P.

28. 01. 2021. 13:48 9

Spomenik županu "mjutovanje" tragedije sadašnjosti

To da je aktuaelna vlast apsolutno usavršila mehanizam serviranja određene teme kako bi one daleko važnije ostale nezapažene, potvrđuje i noćno otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, ispred zgrade bivše glavne Železničke stanice.

Nekoliko godina, brat-bratu, traje debata u javnosti o ovom spomeniku koji je izazivao brojne kontroverze.

- Tužna su društva koja se hrane mitovima iz prošlosti da bi preživela tragediju sadašnjosti napisala je novinarka Biljana Lukić na svom Tviter nalogu, izazvavši veliki broj reakcija među tviterašima.

Najpre se polemisalo o mestu na kom bi trebalo da bude izgrađen, o autoru, o materijalima, o tome da li nam je ili nije potreban jedan ovakav spomenik. Nekoliko godina kasnije, debata dolazi do usijanja, i to baš u vreme otkrivanja ovog spmenika. 

Prvi i glavni kamen spoticanja oko ovog spomenika jeste njegova cena koja je proglašena tajnom. Dakle, govorimo o kulturno-istorijskom spomeniku koji je finansiran iz budžeta, odnosno od novca svih građana Srbije, zbog čega je gradska i republička vlast svojim građanima trebalo da položi račune i kaže koliko ih je koštao spomenik.

Ipak, vlast se odlučila za liniju manjeg otpora i sakrivanje cene vadeći se na autora. Ali, svakako se zavrti u glavi od podatka da je njen najmanji iznos - 10 miliona evra.

- Jedinstveni slučaj u istoriji plaćenih poslova, da budžetskim novcem platiš osobu koja je pobedila na konkursu, a onda punioci budžeta ne mogu da znaju koliko je njihovog novca potrošeno, jer ne da ta osoba, plaćena njihovim parama - kaže još tviteraš.

Ipak, neki kao što je predsednik Srbije u ovom projektu vide skromnost i skrušenost.

- On je krst naše duhovnosti i mislim da je narod bio presrećan načinom i skromnošću kojom smo to uradili - rekao je Aleksandar Vučić.

Na iznenađenje mnogih, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će cena tajna do onog momenta kada ruski vajar odluči da postane javna.

A ruski vajar, kao što je već poznato, stalno menja svoje stavove i odluke. Tako dolazimo do još jedne od tačaka prepiranja i prepucavanja oko spomenika. Prem prvobitnom planu, župan je u ruci trebalo da drži pravoslavni krst, dok su finansijeri odnosno naše vlasti ipak tražili da mu u ruci bude mač, što je iznenadilo vajara. Nekoliko meseci kasnije, i vajar je počeo da koristi sličnu argumentaciju kao vlasti: mač se odnosi na činjenicu da je Stefan Nemanja tokom većeg dela svog života bio državni, a ne duhovni vođa.

Pored svega ovoga, noćas je debatu u javnosti izazvalo prisustvo velikog broja ljudi na Savskom trgu koji nisu poštovali protivepidemijske mere, uprkos odluci Vlade Srbije o zbrani okupljanja više od pet osoba koja je stupila na snagu u novembru mesecu. Kao ni za tržne centre, utakmice i izbore, ni ovde korona nije predstavljala izazov.

- Inače, ova covid elita nije došla da oda počast Stefanu Nemanji, nego Aleksandru Vučiću. Da on otkriva spomenik Edvardu Kardelju svi bi oni došli. Ne prave oni tu nikakvo pitanje - glasi jedan od komentara o koronavirusu i velikom broju prisutnih građana.

Ovako se, po receptut srpske napredne stranke drži javnost u stalnom stanju anesteziranost gde se pažnja, umesto ka aferama poput Krušika, Jovanjice, helikoptera, Savamali, Staniki Gligorijević ili radnika iz Lučana, usmerava ka megalomanskim projektima Gorana Vesića i njegovog šefa Aleksandra Vučića o trošku svih građana Srbije.

Zagađenost vazduha je tema koja je trajala dve nedelje, frilensere više niko i ne pominje, preminuli lekari su samo broj i tako dolazimo do nepreglednog mnoštva alarmatnih dešavanja u našem društvu, ali mi jedemo ono što nam se servira - pričaćemo danima o spomeniku, zaboravljajući na suštinu.

Baš zbog toga govorimo o, kako je Lukić napisala, tragediji sadašnjosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati