Beograd

Direktno.rs

04. 01. 2021. 14:21 6

OTKRIVANJE Spomenik Stefanu Nemanji na Svetog Savu

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, najavio je da će 27. januara, na praznik Svetog Save, biti otkriven spomenik Stefanu Nemanji i otvoren rekonstruisan Savski trg, a da će potom uslediti obnova Karađorđeve ulice od Savskog trga do Brankovog mosta, uređenje fasada, kao i izmeštanje stare autobuske stanice.

Međutim, troškovi izrade i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu čuvaju se pod oznakom "tajnosti" do 2023. godine.

Prema pisanju medija u Srbiji, oznaku "poverljivo" na podatke o troškovima izrade i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, stavila je Vlada Srbije.

Jedine zvanične informacije koje su se o ceni spomenika mogle saznati, došle su nakon zahteva koji je gradskim vlastima uputila grupa profesora Filozofskog fakulteta iz Beograda, a koja je od Grada nakon žalbe Povereniku uspela da dobije odgovor.
- Iznos namenskog transfera Zaključkom Vlade RS od 18. jula 2018. godine, određen je za tajni podatak, sa stepenom tajnosti "Poverljivo" i rokom čuvanja do 2023. godine - naveo je list Danas kao deo odgovora Sekretarijata Grada.

Spomenik srednjevekovnom vladaru Stefanu Nemanji visok je 23 metra, težak 80 tona od čega samo bronze na spomeniku ima 56 tona. Realizovan je u okviru projekta „Beograd na vodi“, apostavljen u blizini nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu. Delo je ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova.
- Ja ne mogu da znam zašto, to može da zna onaj ko je izvršio proglašenje te informacije tajnom i jedino on može i mora da da odgovor na koji način i zbog kojih razloga su ti podaci označeni stepenom tajnosti. Poverenik tim informacijama ne raspolaže - rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Milan Marinović, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti.

Podsetimo, Vesić je izjavio kako je Srbija osam vekova čekala na spomenik Stefanu Nemanji, a da je tek Aleksandar Vučić uspeo da ga podigne, te mu zahvalio na tome. Inače, spomenik je izazvao dosta kontroverzi, a stručna javnost se oštro usprotivila njegovim dimenzijama, lokaciji postavljenja i estetskom rešenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati