Beograd

23. 08. 2020. 14:53 14

Nastavlja se pakao žitelja Novogradske ulice u Zemunu

Iako je Goran Vesić nakon pucanja vodovodne cevi, usled čega je došlo do oštećenja brojnih kuća u Novogradskoj ulici u Zemunu, obećao pomoć, nadležne gradske službe i institucije nisu prstom mrdnule da reše problem koji već dve godine muči žitelje ovog dela Beograda, o čemu je Direktno.rs već pisao.

- Negde pred izbore obratili su nam se predstavnici opštine i privatne građevinske firme i rekli da će da rade obdanište, da će u Novogradskoj ulici 19/1 izliti nove temelje oko kuće, a da će u zgradi u Dobanovačkoj ulici uraditi takozvano šipovanje temelja. Šta će biti sa kućom u Novogradskoj 19/2 koja je pretrpela velika oštećenja i u kojoj uopšte ne može da se živi još nije jasno, jer o tome niko ne priča. Vlasniku je, navodno, ponuđen građevinski materijal, a on čovek ne zna šta da radi sa tim materijalom, jer bi to značilo da on sam mora da sruši kuću. Njegov stan od tridesetak kvadrata nalazi se u prizemnom objektu sa više stambenih jedinica i zajedničkim krovom, a rušenje tog krova je rizičan građevinski postupak koji bi mogao da nanese štetu i drugima. Uostalom, njemu je rečeno još pre godinu dana da će to da uradi opština i to kada se bude rušio vrtić. A od toga nije bilo ništa - kaže za list "Politika" jedan od žitelja Novogradske.

Da podsetimo, 25. jula 2018. pukla je vodovodna cev u Novogradskoj ulici. Žitelji ulice zvali su "Vodovod", koji je došao posle pet sati. Cev je pukla na tri-četiri mesta, a radnici su ostali do dva noću da je krpe. Međutim, kada su počeli da ispumpavaju vodu ispod, počele su da pucaju kuće. Ljudi su se obraćali i povereniku za informacije od javnog značaja, jer od "Vodovoda” nisu mogli da dobiju knjigu građevinskih radova, ali su im iz Ministarstva finansija i sudova rekli da to ne mogu da omoguće.
Kada je do urušavanja došlo, 26 domaćinstava dobilo je zabranu da koristi svoje kuće i stanove jer nisu bezbedni za život, ali se većina na kraju vratila u svoje devastirane domove, jer nisu ispunjena obećanja o njihovoj adaptaciji. Gradski zavod za veštačenje uradio je analizu ove ulice i utvrdio uzroke zbog kojih je došlo do pomeranja tla i uništenja kuća - stvaranje podzemnog jezera i loše kanalizacione cevi.

Iste godine, stanarima su u posetu došli i predstavnici gradske vlasti, među kojima je bio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je rekao da će im sanirati domove.
Međutim, Vesićevo obećanje ostalo je mrtvo slovo na papiru.

- Obavešteni smo da će u septembru početi izgradnja i obnova vodovodnih i kanalizacionih cevi u Novogradskoj, Dobanovačkoj i Dobrovoljačkoj ulici sve do Ulice cara Dušana. Ali na naša pitanja da li će se bilo šta raditi na našim objektima i ako hoće kada, nismo dobili nikakav konkretan odgovor. Obraćali smo se svima - od opštine, preko grada, Republike, čak smo i predsedniku pisali. Šta sve nismo pokušali, ali ništa. Kada nam se neko i obrati, on obično nešto obeća i to ostane mrtvo slovo na papiru, a mi ni krivi ni dužni već dve godine ispaštamo. 
Iako vrednost radova na kući u Novogradskoj ulici i zgradi u Dobanovačkoj kreće do nekoliko desetina hiljada evra, ne zna se da li će to neko i kada finansirati, što slikovito svedoči o prioritetima gradskih i opštinskih vlasti u Beogradu i održavanju obećanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati