"KRETENIZAM" Posetili smo Dalmatinsku i Porečku ulicu i pitali Beograđane o promeni naziva ulica | Beograd | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Beograd

Direktno.rs

04. 08. 2020. 06:24 9

"KRETENIZAM" Posetili smo Dalmatinsku i Porečku ulicu i pitali Beograđane o promeni naziva ulica

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić najavio je nove izmene naziva ulica koje su do sada nosile nazive po toponima iz bivše Jugoslavije. Građanima Beograda i stanovnicima ulica kojima će naziv biti promenjen uglavnom ne vide razlog za tu promenu. Direktno je posetio neke od tih ulica i razgovarao sa stanovnicima našeg glavnog grada.

- Nisam upoznata sa tim da će ulica promeniti naziv, ali mi se to uopšte ne sviđa, nije mi jasno zašto se menja ime ulice - kaže Sofija Jovanović za Direktno.rs (22) iz Dalmatinske ulice.

Sonja Mandić (65) pak misli da je to “kretenizam” i da je to grozno, a sličnog je mišljenja i Vojislav (31) koji nam je rekao da imaju pametnijeg posla od toga da menjanju nazive ulica.

Sa druge strane jedan od stanovnika Dalmatinske ulice donekle je saglasan i opravdava taj potez.

- Negde je opravdano, kad su nama izbrisali sve ulice u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, i drugim mestima mora postojati reciprocitet. Saglasan sam sa promenom naziva, ali ne za sve ulice, možda i Dalmatinska da ostane, pošto je vezana za Dalmaciju i srpski deo Dalmacije i još neke ulice koje su vezane za Srbiju i za srpski narod bi trebale da ostanu - rekao je Rastko Krstić (87).

Jedan od žitelja Dalmatinske ulice mišljenja je da je potez menjanja imena ulica jedan od načina da se prekraja istorija.

- S obzirom na to da je Jugoslavija postojala i Srbija i Hrvatska su bile u zajedničkoj državi, ne vidim razlog, a i mnogo Srba je živelo u Dalmaciji, to je revizija istorije na način koji im odgovara - rekao je on.

Dodajući da on u tome vidi onu Orvelovsku: ko kontroliše sadašnjost, kontroliše budućnost, ko kontroliše prošlost kontroliše sadašnjost.

- Nema potrebe da se menja i što bi se Porečka uopšte menjala, zato što je iz Poreča? Mislim da je to samo hir i ništa više. Dokaz vlasti - mišljenje je žitelja ove ulice Vladimira Obućine (67) .

 Podsetimo, Vesić je izjavio da će nastaviti da menjaju nazive ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo. Rekao je da tu nije reč o brisanju istorije, već o poštovanju srpske istorije.

Ogromnu prašinu naročito je digla vest da će Sarajevska ulica dobiti drugi naziv, što je dovelo do toga da do te promene ipak neće doći.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Muzičke stolice

Zoran Živković [21.09.2020.]


Video dana

Običan radni dan u Australiji

Anketa

Gde vidite sebe za dve godine?

Rezultati