Beograd

V. Todorović

15. 06. 2020. 20:14 8

Roditelji digli glas protiv bahate direktorke

- Protestovaćemo ispred škole svaki dan, sve dok direktorka ne bude smenjena - uglas su poručili besni roditelji tokom skupa kojim su iskazali nezadovoljstvo radom Aleksandre Lončar, direktorkom Osnovne škole "Đuro Strugar" na Novom Beogradu.

Roditelji učenika koji idu u Osnovnu školu "Đuro Strugar" na Novom Beogradu digli su glas protiv direktorke ove ustanove, koja već dve i po godine bahatim odnosom zagorčava svaki dan đacima i roditeljima.

- Ima vrlo agresivne nastupe, imali smo slučaj da je povređivala našu decu, da se deca plaše.

Poslednja situacija koja je prelila kap u punoj čaši bila je njena odluka da ne vrati novac roditeljima koji su ga uplatili za rekreativnu nastavu svoje dece. Oni su platili nastavu pre početka vanrednog stanja, a onda su se direktorki Aleksandri Lončar pismenim putem obratili kako bi im to refundirala. Ali, odgovora nije bilo.

- Protestovaćemo ispred škole svaki dan, sve dok direktorka ne bude smenjena - poručili su nezadovoljni roditelji.

Roditelje najviše boli to što su diskriminisani, budući da je pojedinima vraćen novac bez ikakvih problema. I zbog toga su, između ostalog, započeli štrajk. A to poigravanje oko novca samo je jedna u moru problema bahate direktorke.

Jer, Ministarstvu prosvete je podneto više od 70 prijava protiv nje, pretila je zaposlenima smrću, domar je zbog nje dao otkaz, dok je pedagog ove škole zloupotrebljavala lične podatke učenika i njihovim roditeljima slala mejlove, u kojima je pokušala da iznudi novac. Kako direktorka ni na to nije reagovala, roditelji su bili besni. Pojavili su se ispred škole, gde su započeli protest i najavili su da će svake večeri biti tu, sve dok direktorka ne bude smenjena.

I roditelji su upravo kivni zbog ponašanja pedagoga i nereagovanja direktorke Osnovne škole "Đuro Strugar".

- Pedagog škole je tražila 400.00 dinara zato što je pretrpela duševnu bol od nas. Ona je u prvom razredu uvela dete sa posebnim potrebama, u pratnji nepoznate osobe i saopštila deci da će to dete sa njima da krene od ponedeljka zajedno na nastavu. Mi to saznajemo od dece, jer je učiteljica bila na bolovanju. Mi smo u tom trenutku znali za pravila da nema šetkanja po hodniku. S obzirom na to da mi to dete znamo iz kraja i znamo da dete imam neki problem i vrlo agresivne nastupe, nije nam bilo svejedno. Povređivao je našu decu i deca ga se plaše. Mene je jendom udario u sprečavnaju da povredi dete. Ja sam u ime roditelja otišla kod pedagoga da pitam da li je to istina. Rekla je da je istina. Takođe je rekla da je učiteljica insistirala da se to dete primi u razred, a ne ona. To dete je išlo u OŠ "Duško Radović" i tu je bilo svega - povređivanja, seksualnog uznemiravanja, guranja olovke u oko... - govori jedan od roditelja.

Ta situacija je, jasno, izazvala nezadovoljstvo kod roditelja.

- Ona roditeljski nikad nije sazvala, dobili smo poziv od učiteljice, koja nije ništa znala.
Direktor i zamenik takođe ništa nisu znali. Sledećeg ponedeljka se skupilo 25 roditelja, pa smo otišli kod pedagoga. Ona nas je primila sa zamenikom direktora. Rekla je da će biti zahtev za upis deteta. Da će ga pratiti njegova sestra. Mi smo pitali kako će to da funkcioniše, hoće li ona stalno biti tu, da li je stručna... Njeni odgovori su bili da će se sve rešavati u hodu. Dakle, sve to je bilo za vreme mandata prethodnog direktora, ali i nakon smene direktora, taj pedagog radi.

Posle takvog ponašanja pedagoga, roditelji su podneli žalbu direktorki, koja je napokon odlučila da reaguje.

- Mi smo onda podneli žalbu direktorki, tražeći da reaguje. Ona je sprovela disciplinski postupak, utvrdila je njenu odgovornost i došla je i inspekcija... Ona je kažnjena procentom od plate šest meseci. Bila je jako ljuta i povređena, i to je razlog zašto nam šalje materijal na četiri strane, gde kaže da je trpela duševni bol, da nije bila sposobna da radi, a pritom nije imala dana bolovanja. Ona hoće po 200.000 po roditelju, što je 400.000 po porodici, što je sve ukupno preko 10 miliona dinara. Osim što je meni poslala poštom, svima je slala sa zvaničnog školskog mejla opomene pred utuženje sa zahtevom za novac.

Takva situacija nije bila dovoljna za školu da reaguje i da zaštiti roditelje i učenike.

- Slali smo školi zahtev da reaguje, ali ona ništa nije preduzela. Obratili smo se dalje inspekciji i Ministarstvu, kao i Zaštitniku građana. Reagovalo se tek kad smo se obratili Zaštitniku građana, i ona je na disciplinskom postupku po nalogu Inspekcije, a ne direktorke. Nakon postupka, ona nastavlja da nas maltretira, angažuući medijatore koji nas putem poslovnih teraju da joj "vansudskim poravnanjem" isplatimo taj novac. Niko od roditelja nije hteo to da plaća. Mi smo i na osnovu toga tražili reakcoiju direktorke, međutim ništa. Na Savetu roditelja je bila ta tema i rekla je da dođemo kod nje u kancelariju. Inače, po nalogu Inspekcije u koji smo imali uvid, stoji preporuka direktoru škole da pošalje pedagoga na procenu radne sposiobnosti - navode nezadovoljni roditelji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati