Beograd

A. B.

08. 01. 2020. 14:39 0

"Pobednik" preživeo svašta, valjda će i Vesićev poljubac

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je povratak "Pobednika" na kalemegdansku tvrđavu i tom prilikom poljubio rad čuvenog Ivana Meštrovića.

Pored spomenika Neznanom junaku, Svetozaru Miletiću, Nikoli Tesli kako u Beogradu, tako na Nijagari, pa Njegoševog mauzoleja na Lovćenu, Ivan Meštrović je ostavio neizbrisive tragove u jugoslovenskoj istoriji.

Jedan koji spada u kategoriju gore navedenih radova je i "Beogradski pobednik" koji će se uskoro vratiti u svoj dom, Kalemegdan.

Zamenik gradonačelnika je tim povodom posetio atelje vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu koji je zadužen za rekonstrukciju ponosa naše prestonice.

- Danas sam sa direktorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Oliverom Vučković posetio atelje vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu gde se završava restauracija "Pobednika". Pobednik je skoro potpuno obnovljen i do Sretenja biće vraćen na Beogradsku tvrđavu! - poručio je Vesić.

Oduševljen izgledom "Pobednika", zamenik gradonačelnika Beograda je poljubio Meštrovićevo delo!

Od 1928. godine, "Pobednik" je svašta preživeo, Drugi svetski rat, sezone i sezone kiša, snegova, vetrova, pa bombardovanja... A sada je došao do toga da ga ljubi Goran Vesić.

Posmatrajući rad aktuelne gradske vlasti, postavlja se pitanje kome je zapravo ukazana čast pri ovom performansu, "Pobedniku" ili zameniku gradonačelnika Beograda?

Podsetimo, tokom 2016. godine redovnim osmatranjem, na spomeniku je konstatovano prilično oštećenje. Tim povodom zatraženo je mišljenje ekspertskog tima Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu o statičkom stanju spomenika sa predlogom potrebnih mera zaštite.

Rezultati su pokazali da je spomenik "Pobednik" nagnut 30 centimetara u odnosu na vertikalnu osu i da naginjanje spomenika predstavlja proces koji i dalje traje. Radilo se o relativno sporom procesu koji nije pokazivao znake smirivanja i zaustavljanja, a u periodu od 35 godina, za koji postoje podaci, horizontalno pomeranje na visini postolja figure se povećalo za 30 odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati